BOSETTING: Den brutale krigen fortsetter, og det er fortsatt stor bosettingsvilje i norske kommuner. Til sammen har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) anmodet alle landets kommuner om å bosette 38.000 flyktninger i år.

I Randaberg har kommunestyret vedtatt at 160 flyktninger skal bosettes, en klar majoritet vil komme fra Ukraina.

Ved utgangen av august har over 100 flyktninger blitt bosatt i Randaberg, og det skal bosettes ytterligere 60 flyktninger dette året.

— Bosetting av flyktninger går som planlagt. Vi ligger godt an og vil komme i mål med 160 bosetting før jul. Vi har veldig god kontroll på det som har med bosetting å gjøre. Jeg er veldig glad for at vi har dyktige folk som samarbeider godt og jobber målrettet – det er helt avgjørende, sier Kel Tighe og legger til.

— Nå har vi mer fokus på det som har med mangel på kapasitet i viktige og nødvendige tjenester å gjøre.

Foto: Javad Parsa / NTB

Med kapasitet i viktige og nødvendige tjenester nevnes blant annet helsestasjon for flyktninger, NAV-tjenesten og oppvekstsektoren. Det arbeides med å øke kapasiteten, noe som er viktig i arbeidet med å sikre et så stort antall bosettinger i 2024.

— Nå venter vi på anmodning fra IMDi som vil komme i november, men signaler er at kommunene må være klar til å bosette i overkant av 35.000 flyktninger i 2024, sier Tighe og avslutter.

— Vi må per nå jobbe for å tiltrekke oss kompetanse. Det er en kamp om ressursene og arbeidskraft i hele vårt arbeidsmarkedet. Det er feil å si at vi har et avslappende forhold til spørsmålet om bolig, men Randaberg kommune ved bygg og eiendom jobber godt og systematisk, og det er foreløpig tilstrekkelig tilgang til boliger.