BRANN: Brannvesenet ber folk være forsiktige med åpen ild i disse tider, spesielt aktuelt er det nå i påsken når folk skal ut å grille pølser på bål og/eller koke egg på primus. Faktisk er en sigarettsneip, aske fra vedovnen og/eller engangsgrill være nok.

I den anledning har Randaberg24 pratet med Oddbjørn Leikvoll i Rogaland brann og redning IKS. Han ber folk om å være varsom og vise respekt. For som Bjørn Eidsvåg synger; «det kan bli bål av gamle glør», kan det også bli bål av flammer du tror du har slukket.

— Folk må bruke etablerte bålsted som gapahuk, ved sjøen eller på berg. Helst skal du ha vann lett tilgjengelig og da er sjøen et fint sted, sier Oddbjørn Leikvoll og legger til.

— Selv om det er fuktig om morgenen, tørker det gule gresset i solen og trekken, og når det først er tørt brenner det som bensin. Det hjelper heller ikke å legge steiner rundt varmestedet, for da slår det ned i bakken.

Han forteller om noe folk alltid gjør feil;

— De trør graset flatt, tror det hjelper, men det reiser seg opp igjen og vipps så er det i full fyr.

Han kommer med en siste bønn om at folk må slukke bålet etter bruk og ikke brenne bål etter mørkets frambrudd.

— På den måten unngår vi brann, og som alltid; sunn fornuft kommer du utrolig langt med.

Avslutningsvis nevner han engangsgrill, som han helst skulle sett det var innført pant på, på den måten slipper de farer for kutt og brann.

— Det kan resultere i at folk heller leverer de inn enn at de forsøpler i naturen. For selv om en har slukket en engangsgrill er det enda varmegrader som kan forårsake brann.