OKKUPASJON: Forestill deg et okkupert Randaberg, det er nok ikke enkelt å forestille seg, men Njål Lyder Jensen (91) har opplevd 9. april og husker en god del fra krigsårene på Randaberg.

Han husker regnet av lysbomber over Sola flyplass, bomberommet som var innredet på hjemgården, en far som oppsøkte farer, tyske soldater marsjerende med geværer i gatene, alvorlige randabergbuer, de høylytte soldatene fra Tyskland, et sentrum omringet av piggtrådgjerde og tyske vakter ved portene.

– Jeg var åtte år da krigen brøt ut 9. april. Den gang forsto jeg ikke hvor farlig det var, men i ettertid har jeg skjønt mer og mer. Her på Randaberg var det nok mer fredelig enn andre steder i landet, men det gjorde inntrykk hvor alvorlig randabergbuen ble, og hvor mørk stemning det ble over bygda den gang, forteller Njål Lyder Jensen.

Den gang var han bare guttunge, men han skulle bli tenåring før krigen var over.

– Ingen visste hvor lenge krigen ville pågå, og far var den som sendte oss ned i den innreda kjelleren, og som selv gikk opp på høyden av Varen da bombeflyene kom. Han oppsøkte farer, og var mer opptatt av å beskytte meg, mor og mine to søsken, forteller Lyder Jensen videre.

Bombeangrep mot flyplassen på Sola, et fly brenner og røyken stiger til værs. NB! Foto tatt av tyskerne selv. Foto: NTB / NTB
Mye av litteraturen Lyder Jensen har i bokhyllen er om andre verdenskrig. Foto: Simen Ingemundsen

Han husker også et sentrum inngjerdet med piggtrådgjerde, ikke slike de bruker på bondegårder nå til dags, men betraktelig større.

– Jeg og mine venner pleide alltid å krype under disse gjerdene. Vi var ikke akkurat redd for konsekvensene. Det var også slik at vi pratet med tyskerne, for ingen hadde sagt at vi måtte holde oss unna.

Noe Lyder Jensen husker godt var da de ble kastet ut av sin egen hjemgård.

– Husker at det ikke var noe dramatikk knyttet til dette. Kanskje jeg husker feil, tror nok mor og far kjente på mer dette enn oss barn. Så vi måtte flytte inn i et av nabohusene.

Njål følger med daglig på nyhetene, og mener det hele gjentar seg bare i en annen form. Han mener fredsnasjonen Norge, ikke lengre er så fredelig som folk skal ha det til.

– Vi bør bli roligere i våre argumentasjoner, ikke være så krigerske i våre uttalelser, og ikke ruste opp i det tempoet vi gjør i dag. Alle burde heller tone ned, snakke roligere med hverandre, for det er skremmende det faktum at vi har den slemme og mektige naboen vår Russland, sier han og avslutter.

– Jeg skjønner ikke helt begeistringen rundt det å hisse opp nabolandet. Vi kan aldri ryste opp så mye at det er nok, det bare utsetter oss for mer fare. For hvor forberedt kan man egentlig være på død og bedervelse, jeg er skeptisk på dagens måte å føre politikk på, og mener det bør gå an å være mer fredelig av seg i den utrygge tiden vi lever i.

I dag er det 84 år siden Norge ble okkupert av tyskerne, og krigen var et faktum etter flere måneder med uroligheter ute i den stor verden.