MILJØ: Flere norske aktører går nå sammen om å lage et mer klimavennlig brød. Det skal kuttes utslipp hele veien fra åkeren til butikken.

Miljøpartiet De Grønne-politiker, Alexander Rügert-Raustein mener det er feil ende å starte med et slikt brød for å kutte klimautslippene.

– Jeg kommer ikke til å kjøpe dette brødet, da baker jeg heller selv, enten det er langtidshevet eller med surdeig, sier MDG-politiker Alexander Rügert-Raustein.

Yara har nylig sammen med Rema 1000-eier Reitan Retail, Norgesmøllene og Felleskjøpet Agri inngått en intensjonsavtale om å lage det nye brødet, som blant annet skal lages av korn dyrket med gjødsel fra Yara produsert med elektrolyse og fornybar energi.

De fire selskapene representerer til sammen den totale verdikjeden for korn; fra produksjon av mineralgjødsel til dyrking på åkeren, produksjon av mel og kornvarer, og til slutt i form av ferdige produkter som selges til forbrukeren.

– Driv heller økologisk og kutt ut mineralgjødsel. Det sparer enda mer utslipp, gir mer næringsrik mat og bidrar til å holde matjorden i hevd i stedet for å utarme og seigpine den, sier Rügert-Raustein.

Ragnhild Takvam er sykepleier som er bosatt på St. Hanshaugen og baker ofte surdeigsbrød. Foto: Heiko Junge / NTB

Han legger til at; mineralgjødsel gir oss større volum, og at redusert næringsinnhold i dag går på bekostning av matjordas produksjonsevne en gang i framtiden. Han mener at de på denne måten sender rekningen inn i framtiden.

– Symptombehandlingen framfor å ta tak i det reelle problemet er en feil ende å starte i. Problemet er at utslipp fra jordbruket kommer fra den korte CO2-syklusen, som "kufis og-rap" (og dermed ikke det stort problem). Det som kommer fra den lange syklusen, som all fossil brensel til maskiner og ikke minst mineralgjødsel er problemet, avslutter Rügert-Raustein.

Felleskjøpet eies av 37.500 norske bønder, distribuerer mineralgjødsel til hele det norske landbruket og kjøper og selger korn fra norske bønder.

Planen er å lage et brød av havre som blir tilgjengelig i 2025. Målet er at havren i brødet har mellom 25 og 30 prosent lavere karbonavtrykk enn vanlig havre.

– Ambisjonen er i første omgang å lage et brød med mindre karbonavtrykk, som skal være både sunt, godt og billig. Det er umulig å lykkes med et slikt prosjekt alene. Vi må samarbeide gjennom hele verdikjeden ved å dele data og kunnskap, sier administrerende direktør Ole Robert Reitan i Reitan Retail.

(@NTB)