LESERINNLEGG: Hver femte handlepose med mat fra butikken går rett i søpla. Hver dag kaster vi nordmenn over tusen tonn mat. Det er en enorm sløsing med ressurser, og tragisk både for lommeboka og klimaet.

Hele 10 prosent av alle menneskeskapte klimautslipp skyldes matsvinn, og dersom matsvinn var et land, ville det hatt det tredje største klimautslippet i verden, etter USA og Kina. En halvering av matsvinnet er vurdert som et av de rimeligste og mest effektive tiltakene vi har for å redusere våre klimautslipp.

Bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030 har redusert svinnet med 10 prosent siden 2015. Det går i riktig retning, men det går ikke fort nok. Derfor jobber regjeringen med hvordan matsvinn kan reduseres enda raskere. Etter nyttår forventes blant annet forslag til en ny matkastelov som skal pålegge matbransjen å forebygge matsvinn, og å donere bort spiselig overskuddsmat.

Matsentralene gjør en fantastisk jobb i å videreformidle overskuddsmat fra bransjen til økende matkøer gjennom frivillige organisasjoner. Mat med feil på etiketten, feilbestillinger, hvor øverste emballasje har blitt skadet og så videre. Like spiselig mat som noen annen, men som bransjen ellers måtte ha kastet. Og likevel tar matsentralene fortsatt bare unna toppen av isfjellet.

Selv om mye blir gjort av myndigheter og bransjen, så er det faktisk privathusholdningene som er verst i klassen når det kommer til matkasting. Derfor må vi alle ta ansvar. Det handler om bevissthet og sunn fornuft. Å kaste mat er å sløse med dyrebare ressurser som jordområder, vann, energi og arbeidskraft. At vi tar oss råd til å kaste hver femte handlepose i dyrtid er så oppsiktsvekkende at det ikke kan handle om annet enn dårlige vaner.

Fredag 29.september er verdensdagen mot matsvinn. Bruk gjerne dagen til å bli mer bevisst. Til å planlegge bedre. Til å se gjennom kjøleskapet før du handler. Til å ha respekt for at matproduksjon er ressurskrevende. Det er ikke å trykke på en knapp som lager nøyaktig like skruer og spiker. Rare grønnsaker smaker minst like godt. Godt for magen, godt for lommeboka, og godt for klimaet vårt.

Hilsen

Hanne Marte Vatnaland

Fylkespolitiker for Senterpartiet