Kommunalsjef Petter Hagen orienterte om klassestørrelser. Foto: Per Thime

SKOLE: Der hadde man blant oppe en orienteringssak om klassestørrelser. Kommunalsjef Petter Hagen orienterte utvalget.

Der sa han at det blir overskridelser i noen klasser, men i et meget begrenset omfang.

– Jeg synes det er nyttig informasjon for HOL når oppvekstsjefen informerer om hvilke klassestørrelser som vil være større enn målsetningen kommunestyret vedtok i 2018 (over 20 elever på 1.-4. trinn og over 27 elever på 5.-10. trinn), sier Renate Kolnes (H), som er leder av utvalget, til Randaberg24.

Hun ser også at det er viktig at politikerne har tillit til de pedagogiske og økonomiske vurderingene rektorene gjør i forbindelse med fastsettelse av klassestørrelse.

– Når det gjelder neste skoleår synes ikke jeg det er markante «avvik» på klassestørrelsene. 8. trinn på Goa blir et trinn med 30 elever, noe som er litt flere enn hva som er det mest optimale (som gjerne hadde vært 25) for at en lærer skal kunne gi tilstrekkelig oppmerksomhet til hver enkelt elev. Igjen tenker jeg at det ikke hadde vært særlig optimalt om de var to trinn med 15 elever per trinn i en alder av 12-13 år - og til slutt har jeg tillit til at rektorene på hver enkelt skole gjør nødvendige og riktige prioriteringer.

Bakgrunnen for kveldens orientering var en sak tilbake i 2018.

Det er vedtaket fra 2017/2018 som gjelder - det som dreier seg om at HOL ville ha klasser med mer enn 20 elever på 1. - 4. trinn og ner enn 27 elever fra 5. - 10. trinn, og at det var en klar målsetting om at det skal være en klar målsetting om at det skal være lærerressurser 16 elever per lærer 1.-4.trinn og 22 elever per lærer for 5.-10. trinn.

– Jeg har dermed tatt kontakt med rektorene ved de tre grunnskolene i kommunen. Fra Goa har jeg fått opplyst at 2. trinn neste år ha 45 elever i to klasser og at 8. trinn neste skoleår vil være 30 elever i en klasse, altså 22 elever i en klasse og 23 elever i den andre klassen.

Foto: Arkivbilde

Videre er det klart at det neste år vil være overskridelser også ved Harestad skole, i et beskjedent antall.

– Det er neste års 1. og 4. trinn som da vil overskride HOLs ønskede klassestørrelse. Fra rektor har jeg fått opplyst at 1. trinn vil ha 46 elever og får klassestørrelser på 23 elever og 4. trinn vil være 50 elever og deles i to i stedet for tre klasser. Da gir dette klassestørrelse på 25 elever.

Delingen på 1. trinn gir da muligheten for å være to lærere i alle undervisningstimer, mens det på 4. trinn så vil delingen gi større fleksibilitet i bruk av ressurser på trinnet, til beste for elevens totale tilbud enn det man vurderer at tre klasser ville gjort.

Ved Grødem skole vil det være fire avvik i forhold til HOLs ønske.

– Det er 5. trinn som vil være 28 i klassen, 6. trinn vil være 27, 8. trinn vil være 26 mens 10. trinn vil være 27 elever. 10. trinn vil være uforandret, mens de andre slås sammen på grunn av økonomi. Pedagogisk mener rektor det burde vært tre klasser, sa Hagen.