BYGGESAK: Torsdag 15. juni sendte Nina Tunge-Kvamme og Kai Sander Tunge-Kvamme inn en søknad til kommunen om å reise et gjerde rundt huset deres. Noe som egentlig skulle ta 12 uker å behandle tok nesten åtte måneder.

– Det er problematisk at behandlingstiden i kommunen skal være så lang, sier Nina Tunge-Kvamme.

(Kommunens tilsvar lenger nede i artikkel)

Underveis har det vært mye fram og tilbake, i tillegg klarte kulturavdelingen i kommunen ved en feil å publisere sin uttalelse; «Bevaring kulturmiljø» på kommunens egen postliste. Uttalelsen skulle kun være internt i kommunen. Det var den uttalelsen som fikk begeret til å renne over for Nina og Kai Sander, da var det rett før de ga opp prosjektet.

– Akkurat den uttalelsen inneholdt så mye faktafeil at det var skremmende å lese. De kunne umulig ha vært ute å sett her på Tungenes. De anbefalte å ikke sette opp noe gjerde på grunn av landskapet, noe som er ganske så sjokkerende, sier hun.

Foto: Simen Ingemundsen

Huset til Nina og Kai Sander ligger på Tungenes hvor det blåser kraftig, og hvor det er god innsikt til deres privatliv fra veien. Det har ødelagt mye for familie Tunge-Kvamme, siden det er såpass mange så bruker veien når de skal til Tungenes fyr.

– Målet med gjerde var aldri å ødelegge for landskapet, men for å få le for den kraftige vinden og for å gjøre slik at vi fikk mer privatliv.

Lage frisikt var en del av kravene fra kommunen, slik de som sykler og kjører forbi lett kan se når familien Tunge-Kvamme kjører ut eller går ut av gårdsrommet deres. Kjøring forbi huset til Tunge-Kvamme er forresten helt ulovlig, det er kun de som skal levere varer til fyret og andre særskilte behov som får lov til å kjøre opp til fyret. Det er det få som respekterer.

Foto: Simen Ingemundsen

– Vi kan ikke ha det slikt at det skal ta så lang tid for å få ting behandlet i denne kommunen, sier Tunge-Kvamme og avslutter.

– Det gjør det mentalt slitsomt å samarbeide med kommunen. Det vi er mest misfornøyd med i denne saken er saksbehandlingstiden, selv om vi slapp unna gebyrer på grunn av ventetiden, skaper det uro for oss huseiere at det skal ta så lang tid. Jeg hadde ikke sagt det om det var et hus eller en løe som skulle bygges, men et gjerde er da ikke så krevende å få behandlet.

Nå gleder familien Tunge-Kvamme seg til gjerde står ferdig, og at de igjen kan begynne å gjøre ting med hagen sin. Lage det fint utendørs er noe hun har måttet sette på vent på grunn av kraftig vind og salt fra sjøen bare et steinkast unna tar knekken på alt av blomster og grønt. Med le rundt huset slipper Nina akkurat det.

Per Øyvind Wisløff som behandler alle typer byggesaker og delingssaker i kommunen forteller at det har handlet om prioriteringer. Det er derfor akkurat saken til Tunge-Kvamme har tatt tid.

– Andre saker har kommet inn, som vi har prioritert framfor saken til Tunge-Kvamme, men vi har hatt dialog og nå er saken avsluttet, sier Wisløff til Randaberg24.