BARNEHAGE: – Barn har det godt, men mange av oss som jobber i barnehage her i Randaberg har det ikke godt. Etter mange år som ansatt i en av barnehagene så er jeg nå aktiv jobbsøker - og jeg er ikke alene om det.

Det forteller en ansatt som ønsker å være anonym. Vedkommende har mange år som ansatt. Hun trives med barna, men ikke med bemanningen og det arbeidspresset som er.

– Da jeg startet i jobben var det 4 voksne på 14 barn, men i dag er det 3 voksne på 18 barn, noe som er en uholdbar situasjon for alle.

På avdelingene i barnehagene i kommunen er det mange ansatte. I barnehager som andre steder er det ledere.

– Det er jo slik at det er vanskelig å få tak i både vikarer og læringer innenfor denne sektoren. Det er mange flinke pedagogiske ledere, men de har også en del arbeid som skal gjøres utenom å være med på avdelingen som 1 av 3 på gulvet. Tar man med det som en ped.leder gjør ei arbeidsuke, så er det mange timer i uka borte fra avdelingen, opp mot 20 prosent - og da er vi ofter bare 2 på avdeling, men med samme antall barn.

Illustrasjonsbilde Foto: Jan Kåre Ness / NTB

En ny undersøkelse gjort av Respons Analyse for Utdanningsforbundet viser at over 450 barnehagestyrere sliter med bemanningen i barnehagen. Over 100 svarer at det er såpass alvorlig at det noen ganger er uforsvarlig for barna å være der. I Randaberg er man der at man er innenfor bemanningsnormen som gjelder - i likhet med sammenlignbare kommuner.

– Der hvor jeg jobber - og helt sikkert i de andre barnehagene, så har barna det veldig bra. Men det har ikke jeg og jeg vet jeg snakker for mange andre ansatte i barnehager i Randaberg. Vi gjør en god jobb, men det går utover andre ting. Vi driver med brannslukking på jobb for at alle skal ha det bra, men dette er dessverre noe som går utover de hjemme, både mann og barn. Overskuddet er borte, totalt borte, forteller hun.

Ser man på annonser for stillinger innen barnehage så søkes det ofte. En del ganger gjelder det etter ped.ledere.

– Det sies at det er behov for det, men nei! Behovet som trengs i barnehagene er dem som jobber på gulvet hver dag - ikke der man skal gå på møter 20 prosent av arbeidsuka.

Den ansatte forteller om tunge tider, ikke bare på jobben.

– Ja, som jeg nevnte så er det tungt å komme hjem etter jobb. Det er ingenting igjen til dem jeg er glad i hjemme. Jeg føler at jeg feiler som mor, men samtidig vil jeg være på jobb med barna. Det er veldig langt for meg å gå til lege for sykemelding, men jeg skjønner også alle dem som gjør det - for et sted går grensen for hva man skal tåle. Jeg elsker jobben jeg har, men nok er nok, jeg orker ikke mer, sier hun videre.

Sjekk bemanningskalkulatoren

Illustrasjonsbilde Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hun forteller at det er mye som har forandret seg med årene.

– Ja, det er det - bare se på dette med ferie om sommeren. Man holder stengt i to uker, noe som skjer når det er dyrest å ta ferie. På den måten føler vi oss tvunget til å ta ferien - den som vi kunne tenkt å tatt da prisene er mer normale å feriere for en familie på flere personer, men her bruker Randaberg kommune tvang, føler jeg og andre med meg.

Videre forteller den mangeårige ansatte om flere som har sagt opp jobbene sine, for de har fått nok, både om det som dreier seg om hvordan man jobber, bemanning, men også det som dreier seg om lønn.

– Det er litt som spiller inn, det er jo det, men det ble sagt i 2019 at det skulle komme et godt lønnsoppgjør innen barnehager, blant annet. det endte på et timetillegg på 17 øre per time. Vi ser jo også at det knapt er noen forskjell på ufaglærte og dem som har utdannelse og som er fagarbeider.

Avslutningsvis:

– Hva mener du Randaberg kommune skal gjøre?

– Det korte svaret er at kommunen skal se oss.

Hun fortsetter:

– Skal jeg ta et lenger svar så er det at vi blir overhode ikke satt pris på i det hele tatt. Vi er mange som gjør en jobb for kommunen, skal det kuttes, da finner de først å kutte innenfor vår sektor. Bare se på dette; kommunen har for eksempel stengt i barnehager onsdagen før påske. Vi får ikke fri, men må jobbe dette inn med avspasering eller andre ting som å rydde etter arbeidstid. Det at jeg nå er aktiv arbeidssøker, det er jeg nok ikke alene om - og det er en grunn til det. Forholdene for ansatte i barnehager her i kommunen, og andre steder, er uholdbare. Skal kommunen beholde ansatte - da må de ta tak, ikke sitte og se at den ene etter den andre søker seg til annen jobb.