Nå kan endelig hønene i Rogaland få slippe ut i hagen

  • Per Thime
Publisert: Publisert:

FUGLER: Etter påvisning av fugleinfluensa i fjørfehold i Rogaland høsten 2022, satte Mattilsynet i gang en rekke tiltak for å forebygge smittespredning.

Ett av tiltakene var portforbud, som betyr at høner og andre tamme fugler måtte holdes innendørs eller utendørs under tak med skjerming på sidene. I dag kan de endelig slippes ut igjen.

Høsten 2022 ble det innført infisert sone for fugleinfluensa i åtte kommuner (Stavanger, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Klepp, Time, Hå og Sandnes (unntatt område som tidligere utgjorde Forsand kommune) i Rogaland.

I sonen ble det innført en rekke restriksjoner og forbud. Jakt og fangst av fugl har blant annet vært forbudt og de som har tamme fugler hjemme har vært nødt til å holde dem innendørs eller eventuelt ha de ute, men da under tak og skjerming på sidene. I dag blir den infiserte sonen opphevet.

– Det betyr i praksis at det ikke lenger er forbud mot jakt og fangst av fugl, det er nå tillatt å ha tamme fugler på dyreansamlinger og tamme ender og gjess kan nå holdes sammen med andre tamme fugler, heter det fra Mattilsynet.

Fugleinfluensa sirkulerer fortsatt blant ville fugler i Norge og Mattilsynet oppfordrer fortsatt til godt smittevern for å beskytte egne fugler mot smitte. Den aller viktigste jobben for å hindre at fuglene dine blir smittet er å tenke forebygging og smittevern i alt du gjør. Husk at dyr som er smittet kan smitte andre før de viser symptomer på sykdom.

FAKTA: Fugleinfluensa smitter lett mellom fugler, men risikoen for smitte til befolkningen vurderes som svært lav, og det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.

Publisert: