SKOLESTART: I neste uke skal 580 elever starte på et nytt skoleår ved Grødem skole, noe som er en økning fra forrige skoleår hvor det var 550 elever som møtte til skolestart.

Rektoren har fått med seg det som har med bruk av mobiltelefoner i skolen.

– Denne debatten opplever jeg som for svart/hvitt. Hva menes for eksempel med «mobilfri skole»? På Grødem skole har elevene lov å ha med mobiltelefon/smartklokke avslått i sekken. Elevene kan få lov av læreren til å bruke den i skoletiden, og da knyttet til opplæring eller musikk. Det er ikke lov å bruke den i friminutt eller uten godkjenning. Gjøres det, inndras mobiltelefonen ut dagen, sier han til Randaberg24.

Han legger til:

– I tillegg snakker vi om nettvett og konsekvenser av for mye mobilbruk. Er det mobilfri, eller ligger det i det at mobilen ikke kan tas med på skolen? Hvis det er det siste, så vil det skape utfordringer for mange familier i det daglige. Mobiltelefonen gjør at vi ikke avtaler alt som skal skje ved frokosten, vi får jo tak i hverandre. Tenkes det at alle foresatte skal ringe til skolen hvis det skjer noe uforutsett? Kanskje politikerne som ønsker forbud skal teste dette ut hjemme før de drar med Norge i forsøket?

Foto: Arkivbilde

En rapport fra Unesco viser en direkte sammenheng mellom mobilbruk på skolen og at elever presterer dårligere. Unesco, som er FNs organ for utdanning, vitenskap, kultur og informasjon, anbefaler at smarttelefoner fjernes fra skolen. Et slikt forbud vil begrense forstyrrelser, styrke læringen og beskytte barn fra digital mobbing, mener de. Ifølge rapporten er det blant annet dokumentert at omfattende bruk av smarttelefoner reduserer evnen til å lære, og at mye skjermtid påvirker barns følelsesmessige stabilitet negativt.

– Bruker elevene mobilen i skjul og uten lov hos oss? Ja, selvsagt brytes regler hos oss også. Skoler som har mobilhotell melder om det samme. Elevene leverer inn mobiltelefon 2, en kalkulator, mobildeksel eller løser det på et annet vis. Det settes av tid til inn- og utlevering og kontroll. Poenget er ikke at regler og mobilhotell ikke virker, men at de blir utfordret. Forbud vil også bli utfordret. Hvorfor? Fordi det ikke gir mening, men også fordi det er en avhengighet i bruken.

Han mener at skolens og foresatte, sin jobb bør være å lære opp de unge til å vite når de kan og skal bruke mobilen.

– Vi skal også begrense bruken ut fra helseråd og sunn fornuft. Det gjøres best i hverdagen. Teknologitoppene gjør tydeligvis dette allerede, og jeg mistenker at en del andre foreldre også gjør det. Jeg håper ingen sitter hjemme eller på skolene og venter på godkjenning fra staten før de tar grep. Det er i så fall et annet problem, fortsetter han.

Og til slutt legger han til:

– Vi som nå er voksne, vokste ikke opp med mobiltelefon. Det ser du hvis du går inn på møterom, hjem og de fleste andre arenaer. Ukritisk og uvettig bruk finner du hele tiden. Vi lærte det ikke. La oss ikke ta fra de neste generasjonene en mulighet til å lære og bli bedre enn oss.

I neste uke er det skolestart i Randaberg. Her fra et tidligere år ved Grødem skole. Foto: Arkivbilde, Per Thime