ØKONOMI: Utviklingen i norsk økonomi ser ut til å ha gitt utslag på hva nordmenn søker på hos Finn. For første gang er søkeordet «gis bort» på førsteplass.

Dermed er «sofa» dyttet ned på andreplass. Rolex, som er en luksusvare, kryper også nedover på listen for hvert år, skriver selskapet i en pressemelding.

«Gis bort» er søkt på 1,8 millioner ganger i år, mens «sofa» er søkt på 1,5 millioner ganger dette året. Til sammenligning var det i 2022 lavere antall søk med 1,2 millioner søk på «gis bort» og 1,3 millioner søk på sofa, sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktekspert og leder i Finn Torget.

Brukte gaver

– Det er naturlig å tro at interessen for både å handle brukt, men også lete etter ting som gis bort, har med økte levekostnader å gjøre. Funnene i årets undersøkelse rundt holdning til brukte julegaver viste også at folk flest er positive til å både gi og få brukte julegaver, sier Bakke.

Ifølge pressemeldingen er det rundt 10 millioner ukentlige besøk på Finn. Hvert år bruker hver nordmann i snitt over 40 timer på markedsplassene, der Torget er den mest populære.

Møbler med mer

De mest besøkte kategoriene – som sier noe om hva vi ønsker å kjøpe brukt – er møbler og interiør, elektronikk og hvitevarer og klær og tilbehør.

– Et kuriøst funn er at i Nordland og i Innlandet virker befolkningen mer opptatt av dyr, da både hund, katt og hest er kommet inn på topplisten i år over mest brukte søk. I fylker som fortsatt har sofa på førsteplass, ser vi også at antall søk på gis bort har økt kraftig, som for eksempel i Trøndelag, der antall søk har gått opp fra 50.000 til 78.000 på ett år, sier Opshaug Bakke.

Dette er topp 10-listen

1. Gis bort

2. Sofa

3. Hagemøbler

4. Sykkel

5. Kommode

6. Spisebord

7. Hund

8. Rolex

9. Iphone

10. Lenestol

(©NTB)