FAGBREV:

Like i nærheten av Solborg folkehøyskole ved Tjensvollkrysset holder Harestad Bygg AS i disse dager på å ferdigstille en omsorgsbolig. Bygget skal stå klart i midten av januar og hele 30 mann står på spreng dag inn og dag ut for å få det ferdigstilt innen tiden, eller vent, for Randi Kristin Fray jobber også der som den eneste kvinnen.,

— Jeg stortrives i jobben og synes vi har ett veldig bra arbeidsmiljø. Alle er så inkluderende og imøtekommende.

Hun er også den første kvinnen med fagbrev som tømrer i Harestad Bygg

Ble sikker etter å ha vært med far

Hun er bosatt i Stavanger, tok utdannelsen ved Jåttå videregående skole og bestod svenneprøven i oktober. I løpet av sitt studie har Fray vært utplassert både i Faberbygg og Byggmester Sagen før hun endte opp som fulltidsansatt i Harestad bygg.

— Jeg var lenge usikker på hva jeg skulle bli, men etter å ha vært medhjelper for far noen år, bestemte jeg meg for at det var tømrer jeg skulle bli.

Randi Kristin Fray var ikke den eneste som utdannet seg til å bli tømrer i hennes klassekull. Det var et par andre. Det kjekkeste Fray har gjort i sitt arbeid var å reise ett hus, men hun har også vært med på større prosjekter som omsorgsboligen på Stokkaveien.

— Det er et tungt arbeid, men de som vil kan klare det. Jeg synes det er flott at flere kvinner velger dette yrket, avslutter Fray.

Godt likt blant sine arbeidskollegaer 

En av dem som er fornøyd med å ha Randi Kristin Fray med på laget er Mats Inge Mikaelsen. Han skryter av arbeidskraften Fray yter og er glad for å ha en kvinne med på laget.

— Hun står på uten å være redd for å ta i. Det er jo et ganske mannsdominert yrke så det er fantastisk at en kvinne velger denne yrkesveien. Randi løfter også til tider mer enn vi menn klarer, så hun er et arbeidsjern så kan det meste. I tillegg møter hun alltid på jobb og er aldri syk.

Nylig kunne ,<a href="https://www.nrk.no/rogaland/rekordmange-fagbrev-1.15776067">NRK melde</a>, om rekordmange rogalendinger som har tatt fag- og svennebrev i år. Til tross for pandemien har gjort opplæringen vanskelig for både bedrifter og lærlinger, har 3718 avlagt fagprøver, og det er flere enn noen gang tidligere. 6 prosent strøk, og det er færre enn i fjor, noe som betyr at nesten 3500 har fått fag- og svennebrev.