RANDABERG: Direktoratet konkluderer med at etablering av fiskeoppdrett ved Alstein i Randaberg vil kunne påvirke sjøfugl, både direkte og indirekte, melder NRK Rogaland.

NRK skriver videre: Miljødirektoratet har konkludert med at det er fare for å påføre sårbar sjøfugl vesentlig skade ved å etablere anlegget ved Alstein.

Avgjørelsen er blant annet basert på en ny rapport fra Norsk institutt for naturforsking (NINA) som understreker Alstein sin verdi som sjøfuglkoloni. Miljødirektoratet viser i tillegg til at forurensett utslipp kan ha noe å bety for viktige naturtyper i området, som også er matfat for blant annet sjøfuglene. Da det er lite kunnskap om hvordan sjøfugl er påvirket av akvakultur, er føre-var-prinsippet vektlagt.

Avslaget betyr ikke at det aldri kan bli oppdrett sanlegg ved Alstein, men at det er behov for betre forståelse av påvirkning på naturen før det eventuelt kan gis løyve, skriver Statsforvaltaren i Rogaland.

– Statsforvalteren er ikke imot etablering av nye akvakulturlokaliteter, men mener at dette må gjøres i områder der det ikke er fare for forringelse av sårbar natur i sjø, og den indirekte påvirkningen dette vil ha for andre arter. Det skal heller ikke være steder som er viktig for sjøfugl, da bestanden deres er i nedgang både regionalt og nasjonalt. I andre områder kan det være at vannkvalitet også veier tungt i våre avgjørelser, heter det videre fra Statsforvalteren.