LESERBREV: Jeg slo opp i Birger Lindanger, Randaberg. Gard og ætt under «Rygg – Brukarliste». Jeg leste systematisk listen over alle personer under de enkelte bruk fra nr. 1 til husmannsplasser. Jeg fant Olava da jeg kom til Bruk 4/5 på Rygg. Faren var Nils Nilsson og moren Karen Jonsdotter, født i Sand. Olava ble født i 1866, som sjette barn av sju.

I bygdeboka står det bare at hun emigrerte til USA. Men når emigrerte hun og hvor i USA bodde hun? Giftet hun seg med en amerikaner, siden hun tok etternavnet Walker?

Jeg begynte ikke med Olava, men snublet over navnet

En kopi av en familiehistorie fra Karmøy om «John Walker og familien hans i Amerika» hadde havnet i hendene mine. John Walker ble født 24. mai 1869 på Kvalevåg gård på Avaldsnes, Karmøy, med navnet Jan Hendrik Olsen. Han var nest yngst, slik som Olava.

Han og fetteren Helge Larsen bestemte seg for å dra til North Dakota. Helge Larsen reiste først, jobbet hardt, sparte penger, og sendte penger til Jan Hendrik slik at han også kunne reise i 1888.

Da Jan Hendrik traff Olava

Tidlig i 1889 reiste Jan Hendrik fra Hillsboro, North Dakota, på besøk til søsteren Helvig. Hun bodde i Lisbon, Illinois. Der var det mange norske immigranter, og her ble Jan Hendrik kjent med venninnen Olava Nilsdatter Rygg, som arbeidet i Lisbon som tjenestepike. Det endte med at Jan Hendrik bestemte seg for å bli i Lisbon, hvor han fikk arbeid i en mølle. Olava og Jan Hendrik giftet seg i september 1890, i huset til hans søster Helvig og mannen Nels Buland.

Familiehistorier og slektsnavn

Jan Hendrik og broren Ole Matias, som også var i USA, endret etternavnet til Walker. Ole Matias ble endret til Martin Walker og Jan Hendrik ble til John Henry Walker. Navneforandringer var vanlige og gjør det ikke lett å følge dem som dro ut.

Mange er interessert i livet som Randaberg-buer levde i USA

Hvor bosatte de seg i USA, i bygd eller i by, i hvilken stat, gjorde de det godt eller dårlig? Jeg bidrar gjerne med mine mangeårige kunnskaper om nordmenn i USA og Canada, om hvilke kilder du kan begynne med, om fallgruver, om grep for å skrive familiehistorie som kan gjøre den interessant for flere enn den nærmeste familie.

Formiddagsseminar på Frivillighetens Hus, mandag 5. februar kl 10.30 om dem som dro til Amerika?

Randaberg Historielag arrangerer seminaret. Er du en av dem som gjerne skulle visst mer om din slekt i USA og Canada? Meld deg på til torfinn.goa@gmail.com,