ÅPENHET: Bakgrunnen er betydningen som gode postlister, åpne politiske møter og raske svar på innsynskrav, har for gi innbyggerne innsikt i beslutningsprosessen, skriver Kommunal Rapport.

Et mål er også å inspirere de kommunene som ikke har gode systemer, til å forbedre seg.

Det er mulig å komme opp på 26 poeng. I 2022 hadde Randaberg kommune 16,5 poeng og var på 3. plass i fylket. Dette året er det bedre poengsum ute og går.

Randaberg scorer for 2023, 22,5 poeng og er da på 3. plass fortsatt blant fylkets kommuner.

Dette er listen for Rogaland. Foto: Skjermdump fra Kommunal Rapport

Fra undersøkelsen heter det blant annet:

I fjor var Rogaland landets 4. beste fylke i Åpenhetsbarometeret, men i har fylket falt til 8. plass av landets 11 fylker. Fylkets 23 kommuner har en gjennomsnittlig poengsum på 15,9 poeng av 26 mulige, og det er bare Nordland og Troms og Finnmark som har svakere score enn dette.

– Samtlige kommuner i fylket har postlister med avanserte søkemuligheter, og det er bra. At bare 39 prosent av kommunene i Rogaland publiserer de fleste inn- og utgående dokumenter i form av klikkbare fulltekstdokumenter er ikke like imponerende.

I årets barometer er det Hjelmeland og Karmøy som er fylkets beste kommuner med 23,0 poeng av 26,0 mulige. Fylkets beste kommuner er med dette blant de 14 beste i landet i undersøkelsen. Karmøy svarte på innsynskravet etter 2-3 virkedager, kommunen har postlister med gode søkemuligheter, og de fleste dokumentene er klikkbare i fulltekstformat. Kommunen strømmer live fra flere politiske møter, men må tåle trekk for redusert levetid på postlisten. Randaberg og Eigersund følger på de neste plassene med 22,5 og 22,0 poeng, og midt på treet i fylket finner vi storbyen Stavanger med 16,5 poeng.