LEIRSKOLE: – Vi har hatt det helt sjef og vi skal ha det helt til vi er hjemme på Randaberg en gang i morgen ettermiddag.

Det sier de tre 8. klassingene Benjamin Nilsen, Emmy Steinsland og Sofie Dirdal Bø.

Da har de akkurat kommet seg inn etter en dag utendørs - ikke uventet skjer det med ski på beina.

– Det er så fint her oppe og vi har gått mer enn ei mil på ski i dag og har vært ute i fire-fem timer, sier Benjamin som trives best i nedoverbakkene på Knaben.

Se flere bilder fra fotograf Knaben leirskole

Harestad-elevene koste seg ute i det nydelige været på Knaben. Det var rene påskestemningen hvor man til og med rakk å bli litt solbrent i løpet av dagen. Foto: Knaben leirskole

Knaben ligger 600 meter over havet, mens fjellene rundt varierer fra 800 til opp mot 1000 meter.

– I løpet av de dagene vi har vært her, har vi gjort mye kjekt. Det å være me venner er alltid kjekt, men så er det også veldig kjekt å være sammen med andre vi normalt ikke er så ofte med. Det er kjekt å bli kjent med mange på nye måter, slår Emmy og Sofie fast.

Ei av jentene forteller om rene påskestemningen i fjellheimen.

– Det er faktisk slik at sola varmer godt selv om vi er på minussiden på termometeret. Jeg kjenner det varme i ansiktet og ser også at jeg nok er ørlite solbrent, men sånn er det på fjellet, forteller Emmy.

Harestad-elevene ute på ei mil på ski i nydelige omgivelser i Agder. Foto: Knaben leirskole

Med på turen er 58 elever og åtte lærere. Dagene går med på ulike aktiviteter.

– Det er ikke bare kos, for vi lærer også en del underveis. Blant annet har vi lært om førstehjelp. I tillegg er det jo en butikk her på Knaben, en butikk vi har vært innom hver eneste dag når vi har gjort våre ting.

I tillegg er det svømmebasseng hvor de også har vært innom.

– Det er en strålende gjeng å reise på tur med. Mitt inntrykk er at alle koser seg og har det kjekt sammen, sier Thomas Granhøy Gundersen, en av lærerne som er med på turen.

Samme mann er forresten også kaptein på Randabergs A-lag i fotball, som spiller cupkamp førstkommende lørdag.

– Ja, det blir bra det! Men, jeg har ikke trent med ball denne uke, for i dag målte vi 170 centimeter snø i en skråning her, men det er nok en meter på flat mark, så ballspill blir det mindre av, men jeg har trent en del styrke, sier han.

Thomas Granhøy Gundersen er med som lærer til Knaben. Foto: Privat

– Hva består så resten av turen av før dere drar hjem i morgen?

– Torsdag skal vi innom gruvene her på Knaben. Vi kjenner ikke så mye til historien om dem, så det skal bli litt spennende å få være med på. Vi skulle hatt den turen før i uka, men litt dårlig vær satte en stopper, forteller de tre elevene.

Historien til Knaben er omfattende og stammer helt tilbake til slutten av 1800-tallet, men mest kjent er nok historiene fra krigen.

Den 16. november 1943 deltok 263 amerikanske B-17 bombefly i et tokt mot Norge. 131 av dem hadde anlegget på Knaben som mål, de øvrige gikk mot Vemork-anleggene ved Rjukan i Telemark. Angrepsstyrken kretset lenge over Knaben før bombene ble sluppet.

Dermed fikk befolkningen tid til å søke tilflukt. Angrepet kom i fem bølger og varte i over en time. Ingen sivile liv gikk tapt denne gangen, men to personer ble skadet. Blant de tyske luftvernartilleristene ble fem drept og ti skadet under angrepet.

Angrepet førte til stans i all gruvedrift i fire måneder. Tyskerne anslo at de amerikanske flyene hadde sluppet 750 bomber, og omtrent 300 av dem lå innenfor verksområdet, i følge Wikipedia.