SOSIALE MEIDER: 73 prosent av norske barn mellom 9 og 18 år bruker TikTok. En app hvor brukere deler korte videosnutter, og hvor man ikke må følge kontoer for å få opp innholdet deres.

Alt innhold på Tiktok er algoritmestyrt. Det vil si at videoene som barna ser håndplukkes av en datamaskin basert på barnas interesser, alder, hvilke andre videoer de har sett og likt. Det finnes innhold på TikTok som kan være direkte skadelig for barn å se. Har man for eksempel huket av på at man liker videoer med dyr, så kan man få opp videoer hvor dyr blir mishandlet.

Annet skadelig innhold kan være grov vold, drap, selvdrap, videoer som viser seksuelle overgrep, og bruk av ulovlige rusmidler.

Aldersgrensen på TikTok er 13 år, men forskning viser at 4 av 10 barn mellom 9-11 år bruker TikTok til tross for aldersgrensen.

Som forelder kan du begrense barnets bruk av TikTok ved å koble din TikTok-konto til barnets konto - såkalt family pairing. Da kan du velge innstillinger for barnets bruker fra din egen bruker.

Snakk også med barn om hva de bør gjøre dersom de kommer over uønsket eller ubehagelig innhold. Da bør de rapportere, og blokkere innholdet, og gjerne snakke med en voksen om det de har sett.

Sjekk ut Barnevakten sin anmeldelse av TikTok for nærmere beskrivelse av hvordan du kan gå frem for å sikre ditt barns bruk av TikTok.