HELSE: Eline er bare 23 år gammel, har vært fysisk aktiv siden hun var 15 år gammel, og skulle egentlig ha studert spesialpedagogikk i Bergen. Det skulle hun ikke få oppleve, for sensommeren 2022 endret alt seg for den ganske så blide og utadvendte jenta.

Vi skal tilbake til en sur høstdag i 2021, Eline opplevde å ha hyppig blærebetennelse og urinveisinfeksjon. Etter utallige antibiotikakurer var det ingen forbedring. Desember 2021 ble hun lagt inn på sykehuset med nok en betennelse i blæren, og skrevet ut kort tid etter med ny antibiotikakur.

Skulle studere

— Det var av og på helt fram til august 2022, for det var først da marerittet startet, et mareritt som har pågått nå i nærmere syv måneder, forteller faren hennes John Almås - forretningsmann med sete på Randaberg.

Eline skulle flytte til Bergen med venninnen sin, og hadde fått plass til å studere spesialpedagogikk, men endte til slutt sengeliggende med omfattende smerter. John Almås forklarer det enkelt som «fødselsrier».

— Ambulansepersonellet måtte dope henne ned med morfin og stesolid for å få henne av toalettet og ned på båren. Blæren var så betent og sår at det ikke nyttet ellers, forteller Almås videre og legger til.

— Blæren hadde krympet og det var ikke noe elastisitet igjen. Nylig har hun fått påvist betennelse i bekkenet, og at det står i spenn. Dette smertehelvete datteren min opplever vil ingen ende ta.

Flere inngrep

På sykehuset ble Eline Almås satt på oksinorm og stesolid, og flere inngrep i blæren ble gjort. De ansatte på sykehuset sprengte blæren og for å bedøve nervesystemet ble blæra injisere med botox. Etter å ha ligget flere måneder på sykehuset kom den verste beskjeden en far kunne fått.

I denne heisen har Almås tilbrakt mange timer. Foto: Simen Ingemundsen

På TikTok forteller han om engasjementet

— Sykehuset hadde gitt henne opp, det var ikke noe mer de kunne gjøre. Så hun endte her på Lervig sykehjem, det er vanskelig å ta innover seg at datteren min er havnet på sykehjem i en alder av noen og tyve år, men når det er sagt er forholdene hakke bedre her enn på sykehuset.

Almås er redd for sin datter, og følger nøye opp, siste han har hørt er at blæren må amputere og at det må lage en kunstig erstatning.

– Ingen konkret plan for Eline

— Enn så lenge er det kun luftet for oss som står Eline nært, men for å si det rett ut, det finnes ingen konkret plan for min datter, sier Almås og forsetter.

— Ikke bare er det blæren som skal opereres, etter dette skal hun bygges opp igjen fra null, og det hvis hun i det hele tatt blir frisk. For vi snakker om traumebehandling av en mental helse som er totalt ødelagt, vi snakker om ei jente som har blitt morfinist og som i verste fall må på avrusning, og vi snakker om en kropp som er svekket for muskler og en motorikk som må forbedres kraftig. Det er helt grusomt for en far å sitte ved siden av og se henne lide så mye. De smertefulle skrikene hennes er verre enn noe annet.

Eline som er 23 år, er i sin beste alder, og skulle vært i lag med venner og kost seg, i stedet ligger hun på et sykehjem med konstant smerter. En frisk person går som regel på toalettet seks ganger i løpet av en dag, Eline derimot sitter å på do for å urinere fire ganger i halvtimen. Almås forteller at hun en gang ble sittende på do i 20 timer på sykehuset, dette resulterte i stive muskler og ledd, og fall fra toalettet ga alvorlige skader på hode og kropp.

– Det handler om prioriteringer

— At datteren min er i denne situasjonen går ut over mitt eget arbeid. Jeg har mistet mange viktige avtaler, jeg klarer ikke å levere til deadline og mine kunder blir misfornøyd med arbeidet jeg utfører, men det handler om prioriteringer, og slik min datter sliter er det først og fremst hun det handler om i mitt liv.

Lervig sykehjem er et bedre sted for Almås datter, men han synes det er ubegripelig at sykehuset har gitt henne opp. Foto: Simen Ingemundsen

Som nevnt har Eline Almås slitt seg gjennom syv måneder med smerter. I løpet av de månedene har Almås sittet å våket over sin datter mens han har utført viktig arbeid. Høylytte smerteskrik har blitt en del av arbeidsdagen til Almås, som selv måtte til sykehuset nylig etter å ha våket over sin datter i fem timer.

— En gang kastet jeg en stol vegg-i-mellom, og nylig ble jeg hentet av ambulansen på grunn av store smerter. Det er hjerteskjærende å oppleve at sin egen datter ha det slik.

Tok i bruk TikTok for hjelp

Almås har blitt fortalt at ingen i Norge kan hjelpe, men etter Almås registrerte seg på TikTok og delte video av situasjonen har han fått en rekke tilbakemeldinger. En av videoene har i skrivende stund passert 22.000 visninger.

— Jeg har aldri vært noen stor fan av TikTok, men registrerte meg nylig. Jeg ser på det å være åpen som en måte å få hjelp på. Nå skal det komme en profesjonell urolog for å sjekke om det finnes en løsning for min datter. Det mye takket være TikTok og bekjente.

John Almås mener oppriktig at det hele henger sammen med Lupus, som er en kronisk, tilbakevendende betennelsessykdom i bindevevet som kan gi symptomer fra mange organsystemer som hud, muskelskjelettapparatet, blodårer og nyrer. Noe som fikk Almås til å se rødt nylig var da han leste i dokumentene fra fastlegene at; «dette er meget spesielt, NB. pasienten har Lupus». Dette har fått han til å tenke; hvorfor ble ikke Eline Almås behandlet for Lupus i 2021, hvorfor ble datteren sendt hjem med nok en antibiotikakur når CRP var så lav, det var ingen tegn til infeksjon. Det får han til å tenke på om kanskje de hadde gitt henne opp allerede i 2021.

Foto: Simen Ingemundsen

— Vi har nå satt en advokat på saken, dette en ganske alvorlig pasientskadeerstatning og vi skal kjempe. At det ikke ble gjort noe for å hindre at Lupusen utviklet seg er helt ubegripelig og er ganske så alvorlig.

Flere avslag

Det kommer til å gå lang til før Eline Almås kommer seg, og faren hennes legger ikke skjul på at dette kommer til å prege familien og Eline hele hennes liv. Almås har fått en rekke tips, som blant annet smertelindringshjem og medisiner, men alle sentrene for rehabilitering som er søkt på har ført til avslag.

Han har enda ikke tatt opp lån for å gjøre datteren sin frisk, og har fått beskjed av flere bekjente at de ønsker å starte Spleis for han om økonomien ikke kommer til å strekke til.

— Vi har sett på spesialister i utlandet, og det er umenneskelig at min datter skal ha det slik. Jeg er en lettrørt person, men dette er bare sinnsykt og smertefullt å se sin datter slik, avslutter John Almås som håper å se sin datter igjen slik hun var før smerten startet en sensommerdag i 2022.