Aina Skoland er vinner av historiens første Bronsekniv

Aina Skoland er vinner av den første Bronsekniven, hun får debutantprisen for sin «Solgt».
  • Redaksjonen
Publisert: Publisert:

PRISUTDELING: Onsdag 22. mars skjer det noe historisk, da deles debutantprisen Bronsekniven ut for aller første gang. Det skjer i anledning kriminell aften i regi krimfestivalen Blodig alvor i landsbyen. Trofeet er laget av smedlinja i Odda, og prisen skal deles ut annethvert år til den debutanten som skiller seg ut.

— Det har ikke vært enkelt å velge mellom de seks nominerte, Aina Skoland, Hilde S. Palladino, Anette Hemming, Øystein Bogen, Grethe Bøe og Frøydis Lilledalen. Men juryen er fornøyd med den utvalgte til å motta prisen, skriver juryforman Simen Ingemundsen i en pressemelding.

Derfor er det en ære for meg Ingemundsen og meddele at Aina Skoland får historiens første Bronsekniven for sin «Solgt» (2022).

«Solgt» tildeles pris på bakgrunn av sitt språk og sitt plott. Historien har en rød tråd hvor endene møtes mot slutten i et klimaks. Boken har passe lange kapitler, og er meget aktuell i forhold til menneskehandel, det er mange som lider under dette i verden, og vendinger i historien forandrer det bildet. Forfatter utdyper ikke for mye, og en som leser får gåsehud av noen scener underveis. Etterforsker Mo er også et stjerneskudd av en karakter, for som ung, får han bevist at han er på rett plass.

Tema i «Solgt» er passe tungt, overgrep mot barn via det mørke nettet gir en klump i halsen i hvert fall når det er så hinsides godt beskrevet. Forfatteren kunne ha skrevet det verre, men lar det være med dempede beskrivelser, hun sparer leserne for de grusomme detaljer. Dette gjør at boken passer de fleste til tross for temaet. Det adskillige tyngre bøker med denne samme tematikken tidligere. Skoland blander sannhet og fiksjon på en finurlig måte, som gjør at boka fremstår troverdig og realistisk. Ikke minst handlingen i Ukraina, der vi leser om soldater i gatene og det spente forholdet til russerne. Det blir ekstra aktuelt når vi ser hva som skjer i dag.

Dette er oppsummert en drivende god krim med høyt tempo og økende puls under lesing. En bok som gjør en søvnløs, en sidevender av en krim/thriller. Det er svært få debutbøker som er så aktuelle om overgrep, menneskehandel og pedofil. Det at boken ble sluppet da krigen i Ukraina startet, kunne ikke bli sluppet på et bedre tidspunkt.

«Solgt» har et grusomt tema, uten at forfatteren går i detalj og utbroderer. Temaet er kvalmende nok i seg selv. Vekslende perspektiv mellom karakterene fungerer bra. Historien har god flyt, lett og effektivt språk.

Juryen er stolte over at det finnes slike dyktige debutanter i Norge, og mener at Aina Skoland fortjener historiens første Bronsekniv. Så på vegne av juryen, vil Simen Ingemundsen gratulere Skoland med debutantprisen Bronsekniven.

Publisert: