Olav Nybø og Ingve Lerang, begge Vesntre, med leserbrev. Foto: Arkivbilde

LESERBREV: Det har vært skrevet og debattert mye rundt kommunens økonomi og de innsparingene som nå er vedtatt og som og rammer skolen.

Venstre var det eneste partiet som gikk imot de kraftige kuttene for skolene. Og i Venstres alternative budsjett var kuttene på 8 millioner kroner tatt ut og midlene tilbakeført til skolene, PPT og ATO (avdeling for tilrettelagt opplæring). Dette ble gjort uten egentlig å svekke kommunens inntjening, men ved å kutte i administrasjon, godtgjørelser og investeringer.

De øvrige partiene argumenterer med at kommunen ikke har råd. Dette er ikke sant!

I juni vedtok et enstemmig kommunestyre et økonomireglement fra kommunen – etter at Venstre hadde purret på dette hvert av de siste tre årene. Her ble det vedtatt økonomiske mål for kommunen. Et bærekraftig netto driftsresultat ble vurdert til å være 2 prosent. Dette er mer konservativt enn det kommunens revisor mente, som sa at kommunen burde søke å få et resultat over 1,75%.

Flertallets budsjett, har et resultat på 3,2% Altså langt over det som i september ble vurdert å være kravet for bærekraftig økonomi. Og hadde de ikke kuttet de 8 millionene, så ville netto driftsresultat vært 2,5% - altså fortsatt godt over 2% og altså uten å foreta andre kutt. Kuttene i skolen er således ikke en dyd av nødvendighet, men villet politikk. Bare Venstre vil noe annet.

I valget 2019 gikk Venstre i Randaberg til valg blant annet på følgende tre punkter:

* Øke skolens budsjetter * Ruste opp satsingen på IKT i skolen, både utvide tilbudet av Chromebook, men også styrke lærerens digitale kunnskap * Styrke støttetjenester, så som helsesykepleiere, miljøarbeidere og gjerne psykologtjeneste på skolene

Resultatet av siste kommunebudsjett er at Randaberg går feil vei på alle disse punktene.

Ut fra signaler fra skolenes rektorer risikerer vi at kuttene ikke bare kommer på støttetjenester og svømmeundervisning, men at det blir mindre midler til læremidler, mindre midler til IKT, større klasser og mindre tid til hver enkelt elev.

Det er derfor behov for å gå til valg i år på de samme punktene. Randaberg Venstre kommer derfor til å gå til valg på å ikke bare reversere kuttene, men og styrke skolen der det trengs.

Randaberg Venstre, ved Olav Nybø og Ingve Lerang