DYR: Sommeren er i gang for både de tobente og firbente. Som hundeeier er det derfor viktig å sette seg inn i både regelverk og retningslinjer, enten om man er hjemme eller reiser på ferie.

— Aldri forlat hunden din i bil om sommeren, og husk at båndtvangen fortsatt gjelder. Jeg oppfordrer alle hundeeiere til å sette seg inn i både regelverk og retningslinjer slik at sommeren blir fin for både de tobente og firbente, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Aldri forlat hunden i bil om sommeren

Sommeren med høye temperaturer kan være farlig for hundene våre. Det er viktig å huske på at det kan bli ekstremt varmt inne i biler.

— Selv om bilen står i skyggen, kan det bli utrolig varmt i bilen. Hvis det er 22 grader ute midt på dagen kan det bli opptil 85 grader inne i bilen dersom den står i sola. En fin huskeregel bør være at du lar hunden bli igjen hjemme dersom alternativet er at den må sitte igjen i en bil, sier landbruks- og matministeren.

Tabellen er hentet fra Mattilsynet og er en oversikt over hvor raskt temperaturen stiger inne i en bil sammenlignet med temperaturen ute.

Foto: Skjermdump, regjeringen.no

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. (Tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har osv.) Kilde: The Animal Protection Institute.

Hvert år utsettes hunder i varme biler for overoppheting - det kan få alvorlige følger i verste fall død. Tegn på alvorlig overoppheting kan være kraftig pesing, ustøhet, at dyret virker forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn og eventuelt besvimer.

Dersom man ser et dyr innesperret i en varm bil, må man raskt prøve å få tak i eieren (SMS til Statens Vegvesen). Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Lar ikke det seg gjøre, ta kontakt med politiet. Nødhjelp kan bestå i å fukte dyret med vann som ikke er for kaldt. Deretter bør dyret få tilsyn av veterinær som kan gi videre behandling.

Dersom dyret lider, og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du selv ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Husk båndtvang i ferien

Båndtvang gjelder fra 1. april til 20. august. I tillegg kan det være lokale bestemmelser om båndtvang. Det er derfor viktig å undersøke om det finnes kommunale forskrifter om båndtvang.

I båndtvangstiden skal hunden enten gå i bånd eller være forsvarlig inngjerdet. Dette er for å beskytte både hundeier, beitedyr og vilt. Bruk bånd for å unngå skader. Hunder som jager husdyr, tamrein eller vilt, kan gjøre skade selv om de ikke biter. Dyret som blir jaget blir påført stress, og kan bli utmattet og få heteslag. Enkelte dyr blir skadet eller dør fordi de blir skremt, og løper på sjøen eller utfor bratte skrenter. Dersom beitedyr blir jaget kan avkommet komme bort fra moren sin, og det kan påføre både mor og avkom unødvendige påkjenninger og belastninger.