UTLANDET: Elisabeth Lied ved Ventilene har vært på foredragsreise til Manchester, på konferanse om unge omsorgsgivere. Hun er en del av en internasjonal ressursgruppe, og har holdt foredrag for 250 representanter fra 12 ulike land, blant annet; India, USA, Japan, England og Australia.

– Jeg har holdt foredrag om det å snu de erfaringene en har som en ser på som negative til noe positivt. Det handlet om å bruke disse erfaringene til noe positivt i hverdagen, forteller Lied, som nå er i Belgia på vei hjem.

Det var på Universitetet i Manchester den fire dagers lange «Young Carers»-konferansen ble arrangert.

– Selvfølgelig er det nervepirrende. Når jeg holder foredrag for folk fra Japan og India må jeg ha stålkontroll på engelsken min. For dette er representanter fra land som ikke er så veldig sterke på sin engelsk, og for å få dem til å skjønne, så må de få det presentert klart og tydelig.

Fra salen Elisabeth Lied holdt foredrag. Foto: Privat

Hennes virksomhet innen feltet startet etter et foredrag i Malmø for noen år siden, der hun ble spurt om å bli en del av arbeids og ressursgruppen til EU parlamentet. Hun har siden pratet i EU parlamentet, hatt en drøss av teamsmøter, og møtt ministere fra ulike land, deriblant England.

– Norge ligger på andre plass når det kommer til å jobbe med det som har med unge omsorgsgivere Disse dagene har handlet om å bygge nettverk, samt å sette seg inn i andre lands måter å gjøre ting på. Alle land har sine lover og regler, og det er ikke alt vi kan adoptere til Norge, sier Lied og tilføyer.

– Det har vært noen spennende dager, og gledelig å ha fått møte mennesker i ulike posisjoner verden rundt. Nå kjører jeg hjemover, med mye lærdom i baggasjen.

Hun forteller avslutningsvis

– Det er mange som er unge pårørende. Ikke alle disse er unge omsorgsgivere. For noen blir oppgavene for tyngende, belastende, eller til og med farlige - da snakker vi om omsorgssviktsituasjoner. Likevel kan det være av stor verdi å få gi omsorg, og være omsorgsgiver, til sine familiemedlemmer. Man kan være omsorgsgiver for kronisk fysisk syke foreldre, søsken med ulike utfordringer, men også for foreldre med rusutfordringer, psykiske lidelser for å nevne noe. Det er viktig å understreke at veldig mange unge omsorgsgivere ønsker ikke å la være å gi omsorg, men de ønsker støtte og hjelp i oppgavene. Og oppgavene skal ikke være til hinder for å ha egen barndom/opovekst, egne behov og fritid.