ARBEID: I Randaberg finnes det etterhvert mange ukrainere i arbeid, og de fleste med språk- og arbeidspraksis fra Johannes læringssenter. På Viste strandhotell jobber syv ukrainere, og vi har pratet med to av dem.

Alina Zhulova fra Mariupol kom til Norge i april, og Ihor Hoha fra Kharkiv kom til Norge i slutten av august. De stortrives begge på hotellet like ved strandlinja på Viste. De har blitt godt tatt imot, og får den praksisen som trengs av de ansatte på hotellet.

Arbeidet som både Zhulova og Hoha gjør er frivillig, det er slik integreringssystemet fungerer.

Hun som har ansvaret for ukrainerne som er i praksis på Viste er Ingrid Cristina Hess, hun skryter av deres arbeidskapasitet og hvor raske de er til å lære.

— Vi er takknemlig, spesielt med tanken på tålmodigheten de ansatte på hotellet viser. De er så snille med oss, vil oss kun de beste, og allerede første dag følte vi oss velkommen, sier Alina Zhulova og Ihor Hoha, som fikk tildelt arbeidet på Viste strandhotell av sin veileder, et tilbud de ikke kunne takke nei til

Ukrainerne stortrives på Viste strandhotell. Foto: Simen Ingemundsen

De er begge bosatt i Stavanger, Zhulova er utdannet psykolog med master, mens Hoha var ansatt i et skinnverksted da krigen brøt ut.

— Våre arbeidsoppgaver her på hotellet er å vaske kjøkken og resten av rommene, og gå tur med terapihunden Latte, forteller de begge, før Zhulova legger til med et smil, og en ørliten latter.

— Jeg er glad for at i hvert fall terapihunden Latte forstår meg. Denne 11 år gamle hunden forstår når jeg blant annet sier «hit» og «sitt».

Både Alina og Ihor snakker best engelsk, og grunnet deres engelskspråkelige ferdigheter, legger de ikke skjul på at det er enkelt å lære seg norsk.

— Den første stunden her på hotellet var vanskelig, de andre ansatte her slet med å skjønne seg på oss, sier de begge, før Alina skyter inn.

— Men etterhvert som jeg har lært meg norsk, så har det blitt mye enklere å kommunisere med andre ansatte her på hotellet.

Alina Zhulova og Ihor Hoha har arbeidsoppgaver på kjøkkenet. Foto: Simen Ingemundsen

De drømmer om et liv i Ukraina igjen, men har forstått at det kan ta tid. Når det er sagt har de ikke hus å flytte tilbake til, for det har nemlig blitt ødelagt i Russlands omfattende angrep.

— Jeg lærer mer og mer norsk, og etterhvert som tiden går, blir jeg mer og mer integrert i det norske samfunnet. Mine barn går på skole, jeg ønsker min datter kun det beste, og det får hun her i landet, sier Zhulova og legger til.

— Vi har på den tiden, siden april, blir en del av det norske samfunnet, og slik situasjonen med mitt bopel i Ukraina, er det nok mest sannsynlig at jeg blir værende.

Alina Zhulova og Ihor Hoha er fornøyd med hjelpen de har fått så langt av Ingrid Cristina Hess. Foto: Simen Ingemundsen

Ihor Hoha er mer usikker på om hans framtid er i Norge, men at han setter pris på hvordan det norske samfunnet arbeider for at han skal føle seg trygg.

— Vi føler oss trygge her i rolige Norge, og kunne ikke fått et bedre land å bo i mens krigen pågår for fullt i hjemlandet vårt, avslutter de begge.

NAV Randaberg og Kvitsøy melder at de allerede i gang med en rekke tiltak blant annet gruppeveiledning i CV registering og jobbsøking. Nylig arrangerte NAV Randaberg og Kvitsøy, sammen med Frivillighetens hus en yrkesmesse for å vise bredden i lokale næringsliv til arbeidssøkere i Randaberg. Det var et klart flertall av jobbsøkere fra Ukraina og kandidatene hadde variert utdannelse og arbeidserfaring. Det er viktig at kommunene klarer å bruke dette inn i et arbeidsmarked som har et stort behov for arbeidskraft akkurat nå.