LESERBREV: Budsjettforslaget er kommet for 2023, og det skal spares inn 30 millioner kroner! Det er forståelse for at det er faktisk nødvendig å "kutte ned"  for å få kommuneøkonomien i rett retning, men at det skal kuttes for de barn og ungdom som er avhengige av hjelp, de som er mest sårbare, synes jeg er utrolig kritikkverdig.

I pressemeldingen fra Kommunen kommer det frem mye positivt for barn, ungdommer og eldre for budsjettet i 2023. Ny kunstgressbane, hundeluftområde, trygg i sjøen, felles storkjøkken, familieenheten som styrkes  m.m. Men det uttales IKKE noe om de store kuttene som skal gjøres i skolen, PPT og ATO. For å få den informasjonen må man gå inn i tallene for budsjettet for å finne ut av dette, noe kanskje de aller fleste ikke gjør.

I året som kommer er det forslag om kutte 6 millioner kroner i skolen ~ på det som betegnes som  “ikke lovpålagte tjenester”. Dette er miljøarbeidere/ terapeuter og assistenter. I ATO skal de kutte 1,1 millioner, og hos PPT 900.000 kr. Betyr dette da at man skal kvitte seg med 13-15 stillinger? Viktige stillinger vi trenger for de barna og ungdommene som trenger det mest? Hva vil da kunne skje med de som trenger tidlig innsats, tilrettelegging og ekstra oppfølging?

Hva er så rollene til disse terapeutene, assistentene og miljøarbeiderne?  De er tilstede i klasserommet for å samarbeide med læreren om et godt læringsmiljø, gi støtte til elever som trenger det og de bidrar til trygghet og trivsel for elevene. De jobber for elevenes positive endringer og utvikling gjennom tilrettelegging av det psykososiale miljøet. De jobber også forebyggende mot mobbing og annen uønsket atferd.

Så har vi ATO, ikke alle kjenner til dem og hva de jobber med. ATO står for Avdeling for tilrettelagt opplæring. Denne avdelingen gir et spesielt opplæringstilbud for elever med store generelle og sammensatte læringsvansker. Her gis elever individuelle opplæringsplaner ut fra deres forutsetninger. I tillegg hjelper de den enkelte elev med etablere sosiale ferdigheter, for å kunne samhandle med andre, samt dagligdagse ferdigheter som f eks å kle på seg, spise, rett og slett opplæring i å mestre livets daglige oppgaver.

PPT står for Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT). PPT hjelper barnehager og skoler med å sikre at de barna og ungdommene som trenger det får hjelp. Hjelpen består i å tilrettelegge undervisningstilbudet etter forutsetningene og behovene til den enkelte elev.

Skolen med sine terapeuter, assistenter og miljøarbeidere, ATO og PPT er tre viktige instanser som er helt nødvendige. De er viktige for barn og ungdommer, og mange trenger idag støtte og hjelp for å klare å gjennomføre skolehverdagen på en god måte. Vi hører mye om tidlig innsats, og det er her det er ekstra viktig å ha gode terapeuter, miljøarbeidere og assistenter for å hjelpe og bistå elever som trenger ekstra oppfølging. Tidlig innsats handler om å gi hjelp så tidlig som mulig i et menneskes liv, enten vanskene oppstår i førskolealder eller senere i livet. Mange opplever at det går for lang tid før de får hjelp, og med tidlig innsats kan vi forebygge skjevutvikling, sosiale vansker, lærevansker og frafall fra skolen.

Det å spare inn penger nå på skolen, ATO og PPT, kan ville komme til å koste oss dyrt senere for de som trenger tidlig innsats eller litt ekstra hjelp på skolen.

Nå skal budsjettet opp i kommunestyre, og jeg håper politikerne tar seg en ny runde til før de velger å kutte ut ca 8 millioner på skole, ATO og PPT.

Under formannskapsmøte noterte jeg meg at Arbeiderpartiet og KRF uttrykket bekymring over de knallharde kuttene på skolen. Det ble sagt blant annet at utgifter på “tidlig innsats” vil bidra til reduserte utgifter på andre poster på lang sikt. Videre ble det sagt at det fort kan bli “texas” i klasserommene når læreren står alene med flere elever som ønsker å bli sett og hørt, eller problemer oppstår. Jeg håper ikke lærere på lang sikt blir utbrent fordi man må stå alene i alle kampene i klasserommet uten støtte fra gode assistenter og miljøarbeidere.

Så kjære politikere - mitt store spørsmål til dere er - hvordan kan dere forsvare kuttene som er lagt fram om de vedtas, opp i mot Kommunens uttalte “visjon” om at Randaberg Kommune skal ha fokus på tidlig innsats og forebyggende arbeid.

Sissel Dahl