LEGO: På Goa skole gjorde 6. trinn seg klare til morgendagens regionale finale i FIRST LEGO League i Sandnes. Det handler først og fremst om koding og programmering, noe sjetteklassingene har satt seg grundig inn i den siste tiden.

– Vi har brukt uker for å gjøre oss klar, og kjenner på nerver før morgendagens finale, sier sjetteklassingene, som synes det er mer lærerikt å drive med LEGO i skoletiden, enn matte, engelsk og norsk.

De har fått lite hjelp av lærerne, alt har de lært ned til hver minste detalj. For kjører roboten deres feil, er det ille ute, for sjetteklassingene har bare tre forsøk på å gjennomføre konkurransen.

Koderne Theo Torsøy, Jacob Emil Harestad Ulseth, Christoffer Haaland, Emrik Alexander Goa Dahl, Joakim Bjørheim, Henrik Nysted Pettersen, Jonathan Lundvoll, Oliver Finnestad og Julia With Sande er klare for morgendagens konkurranse. Håpe deres er å komme til utenlandsk finale. Foto: Simen Ingemundsen

– Det blir tre robotkamper, og sist gang Goa skole tok pokalen hjem var i 2021. Da vant 10. trinn bronse, vi går for gull. Måtte vi vise vi kan og imponere dommerne og andre som konkurrerer mot oss, sier elevene.

På privaten liker de å bygge fritt, men på skolen har de fått instruksjonsbok som de må følge til punkt og prikke. Duplo er ut, LEGO er inn, og de gleder seg over at skolen har disse mulighetene.

– Av og til når vi kjører feil med roboten, blir vi sure, måtte det ikke skje i morgen, avslutter elevene, som planlegger å briljere på Vitenfabrikken i morgen.

Arrangørene skriver at hensikten med FIRST LEGO League er å øke interessen for realfag og teknologi – og å stimulere dagens unge til å bli morgendagens problemløsere, ingeniører og forskere. Konkurransen er et fantastisk eksempel på et tverrfaglige og godt undervisningsopplegg. Vi kaller det en unik og tidsaktuell gavepakke fra lærer til elev, eller voksenleder til fritidslag.

Lærerne på Goa skole mener det er viktigere å delta enn å vinne.

Noen av elevene som deltar