FUGLELIV: Måker er et stort problem i Randaberg, og ved helsesenteret står det «Se opp for lavtflygende måker», mange kvier seg for å gå ut. Tidligere i dag kunne du lese om Sigrid Skaugrud som er en av dem som mister livsgleden på grunn av måkene.

Tidligere denne måneden fikk kommunen et brev fra Jenny Rolness i «For Dyrenes Rett», der hun oppfordret politikerne og viltforvaltningen om å tenke nytt.

Innledningsvis mener hun at målet bør være å tilrettelegge slik at måkene kan finne økt livberging i havet og velge å hekke i mindre folketette områder. Over 60 prosent av norske sjøfuglarter er oppført på Norsk rødliste. På denne liste befinner seg også 8 av 10 måkearter som hekker i Norge, inkludert Svalbard og Jan Mayen. Disse artene er fiskemåke, gråmåke, hettemåke, krykkje, dvergmåke, polarmåke, ismåke og sabinemåke. Alle er rødlistet i kategorier som innebærer at de er truet.

— Vi må se problemet fra mer enn en side og finne løsninger som tjener mer enn en part og som ikke forverrer situasjonen for allerede trua arter, skriver hun i brevet.

En måke forsyner seg av en hvetebolle. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hun mener det er viktig å være bevisst på språkbruken når man omtaler måker, for å unngå å bidra til negative holdninger som kan lede til lovbrudd. Fremstilling av måker som «aggressive» og «truende», og at de «angriper» folk, er langt fra virkeligheten. De er ikke ute etter å skade mennesker, men prøver bare å beskytte ungene og få tak i mat.

— Det er en misvisende beskrivelse av fugler som bare er redde for ungene sine og samtidig veldig sultne. Menneskeskapt klimaendring, endringer i økosystemet og overfiske har ført til mindre mat i havet. 93 prosent av verdens fiskebestander er overbeskattet eller fullt utnyttet, og fiskeavfallet tas på land til foredling eller destruering, skriver hun videre i brevet til kommunen, og forteller.

— Det er også viktig å informere om lovverket, at måkene er totalfredet og at det er forbudt å gjøre inngrep mot reir og egg. Slike tiltak regnes som skadefelling og krever tillatelse.

Rolness mener at disse misforståtte fuglene bare kjemper for sin eksistens, og oppfordrer kommunen til å opprettet kunstige hekkeplasser for måker.

— Akkurat nå dør utallige krykkjer og andre sjøfugler av fugleinfluensa, som etter alt å dømme er en menneskeskapt trussel, forårsaket av muterte virus i fjørfeindustrien. Denne trusselen kommer i tillegg til matmangel og habitatødeleggelse, skriver hun før hun avslutter.

— Det er alle truslene mot måkene som bør være i fokus, og hva vi kan gjøre for å rette opp skadene som vi har påført dem. Det som vil tjene måkene - bedre næringstilgang i havet og trygge hekkeplasser ved sjøen - vil også tjene menneskene.

Helt til slutt poengterer hun at nøkkelen må være vilje til å sameksistere og tenke nytt, og at vi trenger konstruktive løsninger som kan bidra til at måkene, som for veldig mange er høyt skatta kystfugler, fortsatt kan gi liv og mangfold til kysten i fremtiden.