ALSTEIN: – Dette er en seier over uvitende politikere i Randaberg som ønsket oppdrettsanlegget velkommen. Det hadde vært stor katastrofe for hele fjorden, for dette er hovedåra for all fisk som går innover fjordene.

Det sier Tor Bernhard Harestad i fiskarlaget til Randaberg24.

Bakgrunnen for hans glede er at Miljødirektoratet støtter Statsforvaltaren i Rogaland sitt avslag til Bremnes Seashore AS. Direktoratet konkluderer med at etablering av fiskeoppdrett ved Alstein i Randaberg vil kunne påvirke sjøfugl, både direkte og indirekte

– Jeg er veldig glad for dette, for dette er noe vi har brukt mye tid på, for å bevise at dette er en miljøbombe for området Alstein, Tungenes, Byfgjorden og Boknafjorden.

– Tror du siste ord er sagt?

– Ja, men vi skal følge dette opp videre. Dette skal jeg kjøre på hvis dette kommer opp igjen, det lover jeg virkelig.

Avgjørelsen er blant annet basert på en ny rapport fra Norsk institutt for naturforsking (NINA) som understreker Alstein sin verdi som sjøfuglkoloni. Miljødirektoratet viser i tillegg til at forurensett utslipp kan ha noe å bety for viktige naturtyper i området, som også er matfat for blant annet sjøfuglene. Da det er lite kunnskap om hvordan sjøfugl er påvirket av akvakultur, er føre-var-prinsippet vektlagt.

Avslaget betyr ikke at det aldri kan bli oppdrett sanlegg ved Alstein, men at det er behov for betre forståelse av påvirkning på naturen før det eventuelt kan gis løyve, skriver Statsforvaltaren i Rogaland.

Tor Bernhard Harestad er fornøyd med vedtaket. Foto: Even Hallås, Øyposten

Statsforvalteren er ikke imot etablering av nye akvakulturlokaliteter.

– Dette må gjøres i områder der det ikke er fare for forringelse av sårbar natur i sjø, og den indirekte påvirkningen dette vil ha for andre arter. Det skal heller ikke være steder som er viktig for sjøfugl, da bestanden deres er i nedgang både regionalt og nasjonalt, het det fra Statsforvalteren i sakens anledning.