PÅSKE: Daglig leder i Randaberg menighet, Inger Anne Ellingsen melder at det i 2022 var totalt 206 deltakere på deres tre påskegudstjenester, og at det i 2023 var det totalt 222 deltakere på deres tre påskegudstjenester. Som vil si en oppgang for Randaberg menighet, sammenliknet med landsbasis.

Med tre påskegudstjenester gjelder langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag.

– Det blir spennende å se om antall deltakere blir tilsvarende også for påsken 2024, sier Inger Anne Ellingsen.

For hvert år som går er det stadig færre nordmenn som deltar på påskegudstjeneste i Norge, ifølge SSB. Kirkerådet peker på at flere reiser bort i påskehøytiden.

– I 2023 var det omtrent 150.000 deltakelser i påskegudstjeneste i Den norske kirke. Sett bort fra 2020 og 2021 har vi aldri registrert færre, sier rådgiver Andreas Østhus i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det var nesten 200.000 som deltok på påskegudstjeneste i regi av Den norske kirke i 2015. Fram til 2019 sank antallet med rundt 3000 i året, før man under pandemien nådde et bunnivå på mindre enn 15.000.

Men selv om flere er tilbake på kirkebenken etter pandemien, er det fremdeles en nedgang sammenlignet med årene før. I fjor var det igjen en nedgang på rundt 4000 deltakelser på påskegudstjenester i Norge sammenlignet med 2022.

– Påsken er også viktig

– Vi vet at julen er den kristne høytiden og hele desember oppsøker folk kirkene. Men det er en jobb for oss å kommunisere at påsken også er en utrolig viktig høytid som feires i kirkene, sier direktør Ingrid Vad Nilsen i Kirkerådet til NTB.

Julegudstjenester har tradisjonelt hatt flere deltakelser enn påskegudstjenestene, og lå på over 500.000 deltakelser i årene fra 2015 til og med 2019.

Nilsen tror det er vanskeligere å skape faste tradisjoner i påsken ettersom flere reiser på ferie eller på hytta.

– I julen feirer mange hjemme, men i påsken er mange bortreist. Derfor er det vanskeligere å skape faste tradisjoner i påsken, sier direktøren.

Usikkerhet og tro

Nordmenn under 40 år er dem som er minst i kirken. Men Nilsen sier at en usikker verden med krig og konflikt har ført til at flere nordmenn likevel søker seg tilbake til kirkerommet.

– Undersøkelser viser at det nedgangen i antallet som sier de tror på gud stopper opp og at tilliten til kirken øker, sier Nilsen.

– I usikre tider blir det mer relevant for mange å oppsøke tryggheten som kirken står for.

(@NTB)