JULEDRØSEN: Jo da, det blir helt sikkert jul uten Juledrøs på Randaberg24, men vi synes det er koselig å høre litt om folks planer i dagene før jul og hva man gjør julaften, 24. desember. I dag er det én uke igjen, det er tredje søndag i advent og tiden går fort mot jul, kanskje for fort – eller er man i rute?

Dagens gjest i Juledrøsen er Idar Kolnes Goa, som jobber i Randaberg kommune, men som også er en av alle dem som er med i Grødem Runners. Senest i går kunne du muligens se han med nisseantrekk, eller nisselue – for da var det nisseløp i sentrum med mange store og små på en slags startstrek.

Julen 2023 blir både her og der, samtidig som det i julen også er løping man er litt opptatt av.

Julebakst, men fire sorter er haugen på nok, mener Idar Kolnes Goa. Foto: Gorm Kallestad / NTB

1. Hvordan skal dere feire julen dette året?

– Julaften feires sammen med min familie. Vi skal være hos min søster i Vikevåg. Førstedag blir med svigerfamilie, og de er ganske greie de også, altså.

2. Hva pleier dere å spise julaften og de andre juledagene – og hvorfor er det slik?

– Julaften er det pinnekjøtt som gjelder. Førstedag kan det godt variere mellom koldtbord eller en god stek.

3. Har du og din familie noen tradisjoner dere bare MÅ gjøre julaften?

– Vi holder på å legge grunnlaget for en ny tradisjon, Juleløpet som går rundt Stokkavannet. Her går kontingenten til et godt formål, Varmestuens venner. Jeg og fruen deltar. Ellers er det viktig med mye snop, spesielt til ungene! Helst litt Disney på tv gjør også susen.

4. Når det kommer til julebakst, hvor mange sorter blir det bakt og hva er din favoritt blant disse mange sortene julekaker?

– Vi ligger ganske stødig på en fire sorter. Vet at den ene sorten heter pepperkake, også er det noen cola stenger. De andre vet jeg rett å slett ikke navnet på, for jeg er ingen kakemons selv.

5. Når dere skal handle julegaver – bruker du god tid eller er det inn og ut av butikken, for du vet hva du skal kjøpe?

– Heldigvis pleier vi planlegge dette. Jeg er ikke skapt for å gå lengre turer rundt på et kjøpesenter. Så vi er strukturerte og kjappe, som i korte trekk betyr inn og ut av butikkene.

6. Hva synes du er det viktigste eller fineste med julefeiringen?

– Det å være sammen med familie, samlet rundt et bord. God mat, og selvfølgelig lykkelige unger. Julen handler først og fremst om ungene. Har selv mange gode minner fra min barndom.