HELSE: I går la kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen frem et nytt lovforslag om forbud for konverteringsterapi. Dette er en forbedring fra forrige regjering som kun gjorde det ulovlig for konverteringsterapi for barn opp til 16-årsalderen. Den nye regjeringen vil innføre forbud i alle aldre.

Arve Andersen er født og oppvokst på Nedre Grødem. Som barn spilte han fotball, mens andre gikk på forsamlingshuset. Press fra alle hold om at en ikke skulle være homofil, gjorde det vanskelig for randabergbuen å stå frem. Det var da han flyttet 180 mil unna bygda, til Tromsø at Andersen innså noe.

— Jeg sto fram 10 år for seint, jeg var redd for hva de i mitt miljø ville si, sier Andersen.

Arve Andersen er glad samfunnet er på riktig vei, men selv om kamper vinnes, er ikke seieren reel før presset i samfunnet letter. Foto: Simen Ingemundsen

Han var leder for LLH i Rogaland fra 2008 til 2011, jobber i dag som lærer ved St. Olav videregående skole og gleder seg over utviklingen blant ungdom ved skolen. For bare på de 12 årene Andersen har jobbet på videregående skole har elevene blitt mer tolerante. Andersen forteller at russen selv fortalte at de synes det er kult med lærere som er åpne homofile.

— Den gang jeg var leder for LLH i Rogaland var det ekteskapsloven som stod i fokus. Det har aldri vært enkelt for oss, men jeg føler at selv om kamper beseires er det enda en lang vei å gå, sier Andersen som nå synes det er flott at konverteringsterapi forbys.

Andersen mener at homoterapi ødelegger liv, fører til depresjon, fratar mennesker sitt selvbilde og gjør slik at folk skammer seg over sin egen legning. Han er glad for at folk blir mer tolerante, men er skremt over at presset i samfunnet enda er så stort. Andersen håper at det jobbes med holdninger de neste 10 årene, for selv om kamper vinnes, så er ingenting vunnet for alltid.

— Jeg har alltid hatt et mantra: være åpen og stolt, og glemmer ikke den gang jeg så to gutter holde hverandre i hånden i kantina. Det er et slikt samfunn som trenges, et homovennlig et, avslutter Andersen.

Til informasjon ble det nye forslaget et forbud mot konverteringsterapi til 18 år. Det blir lagt en strafferamme på tre til seks år for terapien.