HUNDEHOLD: I går var kommunestyrerepresentantene Martin Arnøy Rygg, Vibeke Berge Hansen og Eivind Vistnes på tur ved Hålandsvatnet - hvor de også hadde hunden «Otto» med seg. Anledningen var en sak som kommer opp i kommunestyret i morgen, nemlig lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak som dreier seg om lokal forskrift om hundehold i Randaberg.

Kommunedirektøren er i tvil om vedtaket er lovlig, som du kan lese om lenger nede i teksten.

Vedtaket som ble gjort var:

Det innføres helårig båndtvang:
-Turstien fra Endrestø til Vistneslykta
-Turstien rundt Hålandsvannet på Randabergsiden
-Turstien i Giljaskogen
-Turstien rundt Harestadmyra
Det innføres ikke helårig båndtvang i landskapsvernområdet fra Tungevika til Mekjarvik.
Kommunestyret ber om at det orienteres i HNK om hvordan skilting skal gjennomføres i henhold til ny forskrift.
Paragraf 6.: Båndtvang gjelder fra 1. april til 31. oktober.
§ 10. Ikrafttredelse Forskriften trer i kraft 1.10.2023
Arbeidet med å tilrettelegge for hundepark i kommunen intensiveres

Her kan du se hele forskriften som ligger ved i ett av dokumentene i saken.

«Otto», 12 år, hadde med seg AP-politikere på tur for å snakke om båndtvang. «Otto» stilte selvsagt i bånd og oppførte seg finfint ved Hålandsvatnet. Foto: Per Thime

Dette var noe som AP-representantene stemte imot - og senere krevde en lovlighetskontroll av.

– Nå blir det interessant å høre mer om saken på morgendagens kommunestyremøte, men vi ser at signalene om å sende dette videre til Statsforvalteren er til stede.

I tvil

For en del kan tyde på at det skjer. I saken går det nemlig fram at kommunedirektøren har sett grundig på vedtaket som er gjort. Det gjelder for det som omhandler personell kompetanse, prosessuell kompetanse og materiell kompetansen. For de to første punktene er man innenfor, mens man i det tredje punktet får en rekke spørsmål.

Kontrollen her består i en undersøkelse av om avgjørelsens innhold er i samsvar med gjeldende lovfestede og ulovfestede rettsregler, det vil si om avgjørelsen er materielt riktig. Kommunestyrets vedtak innebærer at nær alle turveier i kommunen av noe omfang er ilagt helårlig båndtvang, og at det er helårlig båndtvang i områder med beitedyr i store deler av året.

– Kan være i strid

– I vurderingen må en ta i betraktning at kommunen ikke har noen offentlige hundeluftingsområder, og heller ikke har utmark og naturområder hvor det er mulig å gå med hunden løs, skrives det.

Kommunedirektøren fremmet et forslag som balanserte både forholdene til dyre- og fugleliv, behovet for utvidet båndtvang en del steder, og mulighet for å ferdsel med løs hund.

– Kommunestyrets vedtak synes å ivareta de som ikke ønsker å møte løse hunder i større grad enn de som ønsker å gå med hunden løs, samt hundeeiere med nedsatt funksjonsevne som beskrevet i klagen. Hundeloven regulerer hvordan hundeeiere skal opptre og at de skal ha kontroll på hunden, uavhengig av den lokale forskriften. Kommunedirektøren mener det er grunn til stille spørsmål ved om den vedtatte forskriften innfører en helårlig båndtvang, og en utvidet båndtvang i områder med beitedyr, i større grad enn nødvendig. Hvis svaret er ja på dette, vil vedtaket i kommunestyret være istrid med intensjonene i hundeloven. Samtidig ser kommunedirektøren at det er stor grad av skjønn i en slik vurdering, og er i derfor tvil om vedtaket er ulovlig, heter det videre fra kommunedirektøren.

De tre lokalpolitikerne har fått med seg innstillingen til kommunedirektøren.

Tror ikke på omgjort vedtak

– Saken har jo vært oppe i HNK to ganger - og i kommunestyret går man «all in» og kjører på ned båndtvang på samtlige turstier, noe vi mener strider mot hundeloven. I kommunestyret var det mange personlige synsinger, sier Vibeke Berge Hansen.

På torsdagens møte kan kommunestyret omgjøre hele vedtaket, og da er det ikke behov for å sende saken til Statsforvalteren for behandling.

– Vi håper vedtaket blir opphevet, men jeg tror ikke det skjer. Det er så mange som har det vi mer er innbilt frykt for hund. De fleste som snakket om dette hadde ikke opplevd det selv, men hadde hørt det fra andre som hadde opplevd dette, sier Eivind Vistnes.

Og siden man ved denne anledning var ved Hålandsvatnet, der Randaberg eier en del og Stavanger en annen del.

– Hvordan skal man håndheve båndtvang på Randaberg når det ikke er båndvang rundt Hålandsvatnet - på Stavangersiden?

– Det må skiltes og det er politiet som må håndheve dette. Det at Stavanger har det åpent er at Randaberg har det åpent, men dette er ikke samkjørt mellom de to kommunene i det hele tatt. Hvordan det skal løses, så får de ta en samtale med Stavanger og hadde det vært opp til oss så hadde det ikke vært båndtvang rundt dette vannet i det hele tatt, fortsetter Martin Arnøy Rygge og de to andre engasjerte lokalpolitikerne som ser fram til morgendagens sak om dette med hundehold.