FOLKEHØGSKOLE: I disse dager får landets folkehøgskoler inn flere søknader, det er nå flest ungdommer setter seg ned og skriver søknader til skoler de ønsker å gå på. Det er med andre ord noen hektiske dager for folkehøgskolene rundt om i landet.

Alle søknadene skal leses grundig igjennom, og fra med idag blir det sendt ut mange tusen tilbud til forventningsfulle ungdommer.

Randaberg24 har pratet med randabergbu Rune Flåte, som i fjor var elev og som i år er stipendiat ved Karmøy folkehøgskole. Han angrer ikke et sekund på at han for to år siden sendte søknad.

– Det å være stipendiat er å være bindeledd mellom lærer og elev, som en type miljøarbeider. Det er givende å hjelpe nye elever som ankommer folkehøgskolen, forteller Rune Flåte.

Kamerater er viktig å få på folkehøgskole. Foto: Privat

Grunnen til at Flåte tok et organisert friår, var for å kunne finne utav veien videre. Nå har han planer om å bli folkehøgskolelærer, noe som for tiden er drømmejobben hans.

– Karmøy og Bømlo folkehøgskole er de to eneste folkehøgskolene i landet som tilbyr to fag. Da har en to bein å stå på. Jeg valgte reiseliv, som har tatt meg til blant annet Malaga og Roma, og faget fokus Asia, som har tatt meg til Japan.

Han skryter av skolen, som byr på ganske innholdsrike timer, skoleområdet som er bygget opp slik at alle kan være med alle, og at en om det blir mye sosialt kan trekke seg unna.

– Jeg vil takker min mor og far for at de rådet meg til å søke folkehøgskole, fortsetter Flåte og legger til.

Med gjengen på Preikestolen. Foto: Privat

– Gå på folkehøgskole er nok det beste valget jeg har gjort, og anbefaler samtlige som har mulighet til å gjøre det samme. Spesielt anbefaler jeg en aktiv linje, med noe teoretisk.

Før han flyttet 1,5 time unna Randaberg jobbet han 160 prosent, både på Harestad skole og i fritidsklubber i Stavanger kommune. Han kjente det var på tide å komme seg bort, prøve noe nytt.

– Jeg har lært mer om meg selv og hva jeg vil i framtiden. Jeg har fått brukt tid på noe som interesserer meg som for eksempel; foto og film. Og må jo legge til at jeg har fått over 200 nye venner på disse to årene, avslutter Flåte, som skal til New Zealand etter vinterferien, og som for tiden befinner seg Bratislava i Slovakia.

Når året som stipendiat er ferdig for Flåte, skal han søke seg inn til flere folkehøgskoler, og om noen år skal han ta folkehøgskolepedagogikk. Han har med andre ord store planer for framtiden.