PRESSEKONFERANSE: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har kalt inn NHO Luftfart og NFO i forbindelse med flyteknikerkonflikten.

Flyteknikere gikk til streik lørdag 18. juni etter at meklingen ble brutt på overtid. Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer per time, noe som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Det mener NHO var urealistisk høyt.

— Jeg kalte inn partene til møte og det kom et varse fra Helsetilsynet om å gripe inn. Hvis ikke vil det oppstå fare for liv og helse. Jeg har dessverre ikke hatt annet valg enn å bruke tvunget lønnsnemd, sa arbeidsministeren klokken 09.55 i dag.

Det er varslet at flyteknikerne vil ta opp igjen arbeidet snarest.

— Streiken er avsluttet og konflikten går videre til rikslønnsnemda for å avgjøre utfallet av lønnsoppgjøret. Dette kan ta et par måneder.

Natt til søndag trådte NHOs lockout i kraft, noe som betyr at NFOs 450 flyteknikere ikke fikk lov til å komme på jobb.

Selv om det nå ble tvungen lønnsnemd i denne streien, så kan det ligge større utfordringer fra onsdag morgen. Da er det nemlig fare for streik i SAS, noe som betyr at bare et fåtall fly vil ta av og lande. Der skal det mekles, til minst midnatt.

Tidligere i dag ble det kjent at Den norske stat går ikke inn med ny kapital i SAS. Staten kan, på gitte vilkår, akseptere å konvertere utestående gjeld til aksjer, men vil ikke være en langsiktig eier i SAS. Det meldte regjeringen i en pressemelding.

NHO Luftfart sier de respekterer at regjeringen vurderer situasjonen som så alvorlig, at de har gått til skrittet tvungen lønnsnemnd.

– Vi respekterer at regjeringen vurderer situasjonen som så alvorlig at den har fattet denne beslutningen, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en uttalelse til NTB.