HELSE: Datoen 4. juli kommer familien fra Randaberg til å huske hele livet, det var dagen ferien i Spania ble til et stort mareritt.

For midt på lyse dagen skjedde en teknisk svikt i hotellets basseng. Under den svært populære basseng gymnastikken på et av Vings mest populære ferieresorter i Spania lekket det ut store mengder klor.

Hendelsen endte med at 26 hotellgjester ble sendt til sykehus, der i blant Matheo (9) og Zoya (12) fra Randaberg.

Undertegnede i Randaberg24 tok turen innom familien som så vidt har fått tid til å ta inn over seg hendelsen og fordøye det som har skjedd.

— Det var på det travleste tidspunktet på hotellet hendelsen skjedde, jeg og barna hang i bassengkanten og plasket med beina da et stort gult lys dukket opp under vann, etterfulgt av en gul masse og en boble som resulterte i en eksplosjon og stor røyksky bredde seg utover hele bassenganlegget, forteller far Stian Frøland og tilføyer.

— Gassen som kom ut førte til at jeg fikk store pusteproblemer, men gjorde selvsagt alt for å få barna på land.

Matheo og Zoya er glad for å ha kommet seg hjem fra Spania i live, og kommer ikke til å glemme 4. juli og døgnene på sykehus. Foto: Simen Ingemundsen

Stian kunne verken rope eller si noe til andre badende, gassen lammet taleevnen til randabergbuen.

Bølgen med gass spredde seg slik at flere av gjestene brakk seg, hostet, kastet opp, skrek og svimet av. Kathrine Harestad som stod over sin mann da eksplosjonen skjedde, fikk gassen midt i ansiktet.

— Det gikk lang tid før betjeningen i hotellet forstod alvoret. Da de andre gjestene begynte å skjønne hva som hadde skjedd trakk de til øverste plan på hotellet, forteller mor Kathrine Harestad og legger til.

— Først 20 minutter etter hendelsen fikk Zoya og Matheo hjelpen de trengte av helsepersonell. Gjestene ble delt inn i grønn, gul og rød sone, Zoya og Matheo ble plassert i sistnevnte kategori, og øyeblikkelig sendt til sykehus.

Tilfeldigvis ble barna sendt til hvert sitt sykehus og det tok flere timer før de ble gjenforent.

— Hotellet hadde kun fire flasker med oksygen, i tilfelle det skulle skje noe liknende, men aldri hadde hotellet sett for seg en hendelse så alvorlig og krevende, forteller Stian Frøland.

Media i Spania skrev om det, og på bilde ser en Stian Frøland (med ryggen til) og hans familie. Foto: Skjermdump fra The Sun

— Dette var andre dag av ferien vår hendelsen oppstod, de siste dagene av ferien, etter å ha blitt skrevet ut av sykehuset brukte vi på strendene. Hjemme her i Randaberg har vi fått stor hjelp av kriseteamet og håper ikke barna får varige men av dette. Vi får vente å se hva fremtiden bringer, sier foreldrene samstemt.

De forteller samtidig at både hotellet og Ving satte en demper for å spre nyheten, mens spanske medier skrev om den tredje som var ille rammet. Hjemme satt resten av familien lite viten om hva som foregikk.

— Det var våre barn og den stakkar spanske gutten som lå på sykehuset med de alvorligste skadene. Spesielt ned i halsen har det kommet stygge sår som følger av forgiftningen. Vi har lært at klor er rimelig skadelig på denne turen og at Ving fikser opp, sier foreldrene og avslutter.

— Vi som stod fremst i bassenget tenkte øyeblikkelig at det var terror og nervegass, mens de bakerste trodde nok det var diskolys og røykmaskin. Tror ingen forstod helt hvor alvorlig det ville bli. Barna har sagt i ettertid at de fryktet livet, og er glad det gikk slik det gikk.