HAGE: Som en del av den ni dagers lange Landskapsfestivalen og Randaberg sitt 100-årsjubileum inviterte hagelaget sambygdinger til «Åpen hage». Vi i Randaberg24 tok en tur innom Randabergeilen 41, som er en av tre hager som vises fram. Den 1,3 måls store hagen er eid og drevet av Else Randeberg med god hjelp fra hennes to døtre Heidi og Wenche.

— Dette har jeg gledet meg til lenge. Det er syv år siden sist, og veldig stas å være en del av kommunens jubileum, sier Else Randeberg.

I hennes hage går det mest i stauder , og siste innkjøp til den fargerike hagen er en Hortensia. Else har det meste plantet i jorden, men også noe i urner på terrassen. For henne er alle blomster like mye verdt, og kan fortelle at hagesesongen begynner med Snøklokker allerede i februar, før liljene kommer i april, så går det slag i slag mot slutten av høsten.

Foto: Simen Ingemundsen

— For oss som har hage, er det noe nytt hver måned gjennom hele året. Det er derfor hage er så utrolig kjekt å drive med.

I mange år har hagen til Randeberg vært fri for snegler, men det som er en plage for tiden er rådyrene som spiser knoppene på blomster.

— Det er jo flere planter jeg ikke får sett på grunn av rådyrene forsyner seg, men en kan jo ikke bli sinte på dem, de er jo så fine å se på.

Takket være hennes døtre, holdes hagen like fin år etter år, og Else kunne ikke fått en finere pensjonisttilværelse enn i hagen sin. I mange år var Else medlem av hagelaget, men nå er det Wenche som er medlem. Else anbefaler folk å bli medlem og storkoser seg med hagemagasinet datteren deler med henne.

— Jeg blir så glad når våren kommer, da er det å brette opp erme og ut i hagen. Her blir jeg aldri trøtt, avslutter Randeberg.

Det ligger mye arbeid bak hagen, og den utvides stadig. Det hele startet på 80-tallet for familien Randeberg, da bygget mannen i huset, Else sin avdøde ektemann en mur som gjorde slik at vinden fra Nordvest ikke ble et problem lengre. Siden den gang har døtrene stelt for henne, sammen med henne.

Etterhvert som Randaberg24 gikk rundt i hagen for å ta bilder, strømmet det på med hageglade mennesker for å se den fine hagen til Else Randeberg.