Tolv kommuner og over åtti aktører med på ny Gladmat-satsing — Randaberg er en av dem

Det blir god anledning til å hanke inn flotte, lokale grønnsaker rett fra produsentene denne dagen
  • Simen Ingemundsen
  • Redaksjonen
Publisert: Publisert:

MAT: Som et ledd i å synliggjøre Matregion Rogaland året rundt, arrangerer Gladmat et helt nytt konsept: Lokaltmatdagen Kortreist. Lørdag 16. september lover de matfest rundt om i hele fylket.

— Vi er overveldet over responsen. Så mange kommuner, lokale produsenter og aktører åpner dørene sine og mobiliserer for denne dagen. Nå håper vi publikum kjenner sin besøkelsestid og setter av en lørdag til å oppleve både nye steder og fantastiske, lokale matprodukter.

Det sier Gladmat-leder Maren Skjelde om Kortreist, det nye konseptet de drar i gang med støtte fra Rogaland Fylkeskommune og Sparebanken Vest.

— Det blir handel, smaksfest og opplevelser fra Egersund i sør til Suldal i nord. Du kan dra så langt eller kort du vil, og komme hjem med skikkelig deilig lokalmat, sier Skjelde.

Litt som en desentralisert Gladmat-festival – spredd rundt i Matregion Rogaland. 

Vil vise frem gårdsutsalg og produsenter

Målet er at flere skal oppdage alle de lokale produsentene og mataktørene som finnes i fylket – og dra folk opp fra sofaen og ut til gårdsutsalg, kafeer, siderier og andre skjulte perler rundt om i regionen.

— Vi vet for eksempel at mange er litt skeptiske til å dra på gårdsutsalg. De føler man kjører inn i hagen til folk. Vi vil vise dem at du er hjertelig velkommen til disse stedene. Vi håper mange denne dagen vil få øynene opp for produsenter og gårdsutsalg de vil komme tilbake til igjen og igjen.

Stavanger, Sandnes, Time, Hå, Klepp, Suldal, Gjesdal, Hjelmeland, Randaberg, Sola, Strand og Egersund kommune har alle meldt seg på arrangementet, med en rekke ulike produsenter og gårdsutsalg fra hver kommune. Alle disse vil bli merket med et Kortreist-flagg på selve dagen, samtidig som de vil være markert på et eget Kortreist-kart på Gladmat sine nettsider.

Sola arrangerer for øvrig Sola Smaksfest samme dag, mens Egersund virkelig har mobilisert med å samle haugevis av aktører i sentrum til en egen mini-festival.

Ti foreslåtte rundturer

På Gladmat sine nettsider er det lagt ut flere foreslåtte reiseruter til dagen. For eksempel en 35 minutters kjøretur i Stavanger for å besøke sopp-produsenten Topp Sopp, plukke med deg noen flotte grønnsaker på Sunde Gårdsutsalg før du avslutter med desserten: Sjokoladefabrikken Fjorden Sjokolade.

— Vi forsøker å legge opp til både korte og lange ruter. Noen du kan oppleve til fots, og andre som krever bil. Jeg tror dette kan bli veldig gøy og lærerikt for folk i alle aldre – ikke minst for familier. For barna blir det som en liten skattejakt, og det er mye gøy for dem å både se og oppleve på veien til og på de ulike stedene, forteller Skjelde.

Målet er at arrangementet skal bli en tradisjon som skjer både vår og høst hvert eneste år fremover.

— Gladmat er mer enn bare fire dager med matfest på sommeren, og dette er et stort skritt i retning av å vise det. Her får vi virkelig vist frem Matregion Rogaland. Vi håper publikum gleder seg til å oppdage den like mye som vi gleder oss til å vise den frem, avslutter hun.

Publisert: