Fredag ettermiddag: Orkanen «Otto» velter inn - oransje farevarsel

Det kan bli som dette langs kysten av Randaberg i morgen ettermiddag og tidlig kveld.
  • Per Thime
Publisert:

VÆRET: Det hender det blåser litt rundt oss - og det ligger i aller høyeste grad an til det for deler av fredag, altså morgendagen.

Litt vind blir det stort sett hele dagen, men det baller på seg utover ettermiddagen og tidlig kveld.

Det kan nemlig bli opp mot 40 meter i sekundet. Da skal man altså holde på både hatt, løshår og andre ting man eventuelt bør holde fast på.

Yr.no har sendt ut oransje varsel i ettermiddag

«Fest alle løse gjenstander. Unngå ferdsel på utsatte steder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Vurder om reisen er nødvendig. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger (175.no). Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Vis forsiktighet ved ferdsel i strandsona og på sjøen. På forhånd vurder tiltak for å begrense skade».

Konsekvenser

Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over. Fare for skade på bygninger og infrastruktur. Kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport forventes. Broer kan bli stengt. Mange reiser vil kunne få lenger reisetid. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet. Veier kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen. Høye bølger kan gi skade på infrastruktur og bygninger i strandsonen. Den sterke vinden kan gi lokalt høye bølger i fjordstrøk og innsjøer.

Det er sjelden kost, men alt tyder på meget sterke vindkast fredag ettermiddag.
Det ligger an til meget kraftig vind fredag ettermiddag og tidlig kveld.

Når vinden er oppe i den styrken er det orkan. Langs kyststripa på Randaberg vil det derfor også være meget merkbart hvis det slår til. Det kan bli bølger opp mot både 10 og 12 meter, ikke vanlig kost her i distriktet.

Lavtrykket som nærmer seg har fått navnet «Otto» og skal først som snarest innom Danmark, heter det fra Yr.no

Publisert: