KULTUR: – Arne Treholt kommer ikke! Det er siste beskjed fra arrangør bak foredraget «Jeg var ingen spion», Simen Ingemundsen.

Det var planlagt at Treholt skulle gjeste Varen kulturscene den 16. september, så ble det utsatt til den 18. november på grunn av sykdom, og utsatt enda en gang på grunn av sykdomsbilde til 18. februar 2023. Nå har arrangør bestemt seg for å avlyse.

— Slik situasjonen er mellom Russland og Ukraina avlyses besøket. Det er også vanskelig å få Treholt hit, i og med at det ikke er mulig å få tak i flybilletter mellom Moskva og Sola. Kanskje jeg en gang i framtiden inviterer Treholt på nytt, men per nå har jeg bestemt meg for å avlyse, sier arrangør Ingemundsen.

Det er solgt rundt 230 billetter til arrangementet.

— Alle som har kjøpt billetter får pengene sine tilbake, melder arrangør avslutningsvis.

Treholt ble i 1995 dømt for spionasje til fordel for det som da het Sovjetunionen og til fordel for Irak. Han ble dømt til fengsel i 20 år for dette. I dommen het det at Treholt hadde gjort skade mot Norge «som til dels ikke lar seg reparere» og at skadene «som teoretisk kan avbøtes» ifølge forsvarssjefen ville koste «flere års forsvarsbudsjetter». Treholt var byråsjef i Utenriksdepartementet da han ble arrestert.

Etter åtte og et halvt års soning ble han benådet av regjeringen Brundtland av helsegrunner 3. juli 1992.