POLITIKK: Når kommunestyret samles i neste uke skal det opp en rekke saker.

Det skal også stilles spørsmål – i det som er en interpellasjon om naturmangfoldet i Randaberg kommune.

I saken som kommer, står det:

Interpellantens innstilling – Kommunestyret ber om en sak knyttet til naturmangfoldet i kommunen, og hvordan det arbeides for å ivareta naturmangfoldet og gjøre minst mulig inngrep på viktig og verdifull natur. I saken ber vi kommunedirektøren komme med en inngående redegjørelse for de vedlagte spørsmålene knyttet til natur og naturmangfold i kommunen.

Randeberg skriver dette om bakgrunnen for at dette tas opp i en interpellasjon:

– De siste ukene har det blitt rettet særlig fokus mot de store inngrepene som skjer i norsk natur, mye på grunn av NRK sine avsløringer og programmet «oppsynsmannen» som vises på NRK.

Det dreier seg blant annet om ramsløk. Foto: Skjermdump

I saken heter det blant annet:

«Også lokalt både i Randaberg kommune, og på Nord-Jæren, finnes det eksempler på inngrep i viktig og truet natur. På grensen mellom Sola og Stavanger kommune vokser det en skog. Den har mange hule eiker i seg, en tresort som er verneverdig etter norsk lov. Nabokommunene våre undersøkte saken, men sakspapirene nevnte aldri at det fantes hule eiker eller natur som var spesielt verdt å ta vare på. Til tross for at det var gjort nylige kartlegginger som fastslo at disse hule eiketrærne fantes. Vedtakene som ble gjort i Sola og Stavanger kommune, ble med andre ord gjort uten at en faktisk tok stilling til at dette var et område med verneverdig natur. Skogen hadde forsvunnet fra sakspapirene. Hvis vi ser innad i vår egen kommune, finnes det et eksempel fra Grødem. Her ble det anlagt et nedgravd søppelanlegg, akkurat der det lå et ramsløkfelt. Ramsløk er på grunn av overhøsting satt på rødlisten som «nær truet».

Som politikere bør vi unngå nedbygging av verneverdig, norsk natur. Det er fort gjort at en banker gjennom vedtak som omfatter inngrep i naturen. Akkurat det er det vanskelig å klandre Sola og Stavanger kommune for.

Samtidig er det slik at det er kommunene, og de beslutningene som fattes i kommunene, som er med på å bidra til naturtapet. VI fatter beslutninger om å bygge ned natur, uten at vi alltid selv er klar over at det er det vi gjør. Som politikere er vi jo avhengige av at vi får presentert saker som er belyst med informasjon som gjenspeiler realitetene. Da må vi også passe på at vi som nettopp grønn landsby, går frem som en naturvennlig kommune.

Med dette som bakteppe gjør noen spørsmål seg gjeldende: 1. Hvilken oversikt har kommunen over de inngrepene som er gjort på naturen i kommunen? 2. Hvordan arbeides det med å ta vare på naturmangfoldet i kommunen? 3. Hvilke vurderinger gjør kommunen når det kommer søknader som medfører inngrep i naturen?

For at kommunestyret og aktuelle utvalg skal kunne fatte beslutninger som sikrer at kommunen ivaretar naturmangfoldet, bes derfor kommunedirektøren om å legge frem en sak for kommunestyret som besvarer disse spørsmålene. Saken bør også legge til grunn hvordan en i fremtidig arbeid skal kunne unngå inngrep i sårbar, verneverdig eller på andre måter viktig natur i vår kommune.