BEREDSKAP: – Undersøkelsen viser at det har skjedd mye med folks praktiske og mentale forberedelser i 2022, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I en ny spørreundersøkelse Ipsos har laget for DSB svarer 43 prosent at de oppbevarer drikkevann i boligen. Det er en økning på 8 prosentpoeng fra 2021 og en økning på 16 prosentpoeng fra 2019.

Samtidig har 49 prosent av de spurte tenkt over hva de skal gjøre ved lengre strømbrudd i hjemmet. Det er en økning på 10 prosentpoeng fra 2021 og 12 prosentpoeng fra 2019.

I undersøkelsen svarer 81 prosent av de spurte at krisene de siste to årene har gjort dem mer mentalt forberedt på å møte kriser i fremtiden.

Tror krig og pandemi har økt bevisstheten

Aarsæther i DSB sier at hun tror koronapandemien, og spesielt krigen i Ukraina, har bidratt til å endre folks bevissthet rundt egenberedskap.

– Tallene er ikke overraskende for oss. Etter angrepet på Ukraina i februar i fjor har vi sett at folk har vist mye større interesse for informasjon om egenberedskap på nettsiden sikkerhverdag.no. Vi opplevde større engasjement blant kommuner og befolkningen da vi arrangerte egenberedskapsuka i fjor høst. I tillegg har vi registrert at mange har gått til butikkene for å handle beredskapsartikler, som for eksempel vannkanner, sier Aarsæther.

Hun understreker at de likevel ikke er helt fornøyde med nordmenns egenberedskap.

– Det er bra at flere nå er bedre rustet enn før, men mange har fortsatt en jobb å gjøre. Under halvparten har for eksempel gjort som vi oppfordrer til: Å lagre vann i eget hjem, sier Aarsæther.

Cyberangrep bekymrer nordmenn

I undersøkelsen kommer det fram at cyberangrep på styringssystemer de neste fem årene er den klart største bekymringen blant nordmenn. Terrorangrep, atomulykke med radioaktivt nedfall i Norge, langvarig strømbrudd, storm og forsyningskrise de neste fem årene er også blant de største bekymringene.

Det har også vært en økning i bekymringen for krigshandlinger på norsk jord fra 2021 til 2022.

Samtidig viser undersøkelsen at pandemifrykten nå er langt lavere. I 2021 svarte 50 prosent at de var bekymret for pandemi i Norge de neste fem årene, mens andelen i 2022 hadde falt til 29 prosent.

(©NTB)