FRAVÆR: Sykefraværet i Randaberg kommune har vært høyt over tid - og er det fortsatt.

Det viser rapporten etter første kvartal. I neste uke skal det orienteres om dette når det er politisk uke.

– Det er viktig å merke seg at det å sammenlikne årene med pandemi med normalen er utfordrende – så det må man ha med seg i sammenlikningsgrunnlaget når man leser tallene. Nedenfor vises oversikt over utvikling av sykefravær, kvartalsvis, samlet i kommunen siste 10 år, melder Aina Helen Frankrig - Personal og organisasjon til Administrasjonsutvalget som får dette på bordet.

Dette er oversikt over utvikling av sykefravær, kvartalsvis, samlet i kommunen siste 10 år. Foto: Randaberg kommune

– Vi ser en økning i sykefraværet for 1.kvartal 2023 sammenliknet med 4.kvartal 2022, noe som er normalt i forhold til hvordan fraværet varierer i løpet av ett år. At fraværet er for høyt er det ikke tvil om, og det er grunn til å jobbe videre målrettet med det systematiske arbeidet for å forsøke å øke nærværet i kommunen, heter det.

SE HELE SAKEN HER

Det er flere typer fravær man ser på, hvor langtidsfraværet er størst.

– Som administrasjonen tidligere har informert utvalget om, er det langtidsfraværet i kommunen som er størst – og kommunedirektøren anser det derfor som viktig å fortsette og jobbe på flere nivå. Dette viser viktigheten av å jobbe videre med blant annet sykefraværsoppfølging i tillegg til andre forebyggende tiltak.

Randaberg er også blant kommunene i fylket med høyeste sykefravær - og er ikke en liste kommunen ønsker å ligge øverst på.

Tall for andre kommuner etter første kvartal. Foto: Skjermdump

I hele saken som du leser lenger oppe kan du se at kommunen har tatt en rekke grep. Kommunedirektøren kommenterer saken blant annet slik:

– Kommunedirektøren mener det er svært viktig å fortsette arbeidet som har startet for å øke nærværet, det vises til tiltakene som er beskrevet i saken og i tidligere utvalgsmøter. Det jobbes nå med å få fortsatt nødvendig fokus og handling bak planene for å i dette arbeidet. Både ledere og medarbeidere har en stor rolle i dette arbeidet, med tanke på oppfølging, medvirkning, tilrettelegging og dialog. Å øke nærværet er en viktig del av det å mobilisere arbeidskraft for kommunen. Hva skal til for at ansatte kommer på jobb med det friske fremfor å bli hjemme med det syke? Oppmerksomhet og eierforhold til problemstillingen anses å gi en positiv effekt.