FORURENSET VANN: Bakgrunnen er at foretaket Einar Hanasand er en stor virksomhet innen grønnsaks- og potetproduksjon på nordsiden av Hålandsvatnet, som ligger i kommunene  Randaberg og Stavanger i Rogaland.

«En vesentlig andel av fosforet som forurenser Hålandsvatnet kommer fra denne produksjonen. Miljødirektoratet har derfor behov for å få informasjon om foretakets drift, for å vurdere om det er grunnlag for å pålegge foretaket tiltak for å redusere avrenningen av fosfor og jordpartikler fra produksjonen til Hålandsvatnet», heter det fra en artikkel på Miljødirektoratet sin nettside i ettermiddag.

I et sju sider langt brev har direktoratet sendt et varsel om dette, hvor man først tar for seg historikken - før man kommer til det som har med avrenning/forurensing å gjøre.

Miljødirektoratet vurder blant annet å pålegge om følgende informasjon.

Hva produksjonen av grønnsaker har bestått av (tonn/år): o Oversikt over hvilke typer grønnsaker som er produsert. o Oversikt over mengden av de enkelte produserte grønnsakene. o Eventuell annen type produksjon enn grønnsaker. - Forhold mellom areal og produksjon av grønnsaker: o Oversikt over fordeling av produksjon av ulike typer grønnsaker på foretakets disponible areal. Oversikten skal kartfestes og angis i antall dekar. o Oversikt over antall avlinger per år for hver enkelt grønnsakstype. - Fosforstatus i jorda: o Kartfestet informasjon om fosforstatus i jorda. Informasjonen skal foreligge på et format slik at det er enkelt å se hvilke areal fosfortallene gjelder. o Dersom prøvene er eldre enn 5 år, skal det tas nye prøver. Prøvetakingen skal skje i henhold til praksis etter forskrift om gjødslingsplanlegging.

Videre heter det fra Miljødirektoratet at Hanasand har mottatt varsel fra Miljødirektoratet om pålegg om informasjon og undersøkelser knyttet til arealavrenning til Hålandsvatnet. Blant informasjonen Miljødirektoratet etterspør er mengde og typer grønnsaker som er dyrket, oppdatert og kartfestet informasjon om innhold av fosfor i jorda foretaket disponerer, hvor mye gjødsel som er brukt, i hvilken grad gjødslingen har tatt hensyn til arealets gjødslingsbehov og jordas fosforstatus, og hvilke tiltak som er gjort for å hindre forurensning til innsjøen. Miljødirektoratet har gitt foretaket frist til 23. juni 2023 for å kommentere varselet.

Man slå fast i en oversikt som er laget, eller i en rapport at viser tydelig at den beste løsningen for å få bukt med overgjødsling, er å redusere tilførselen av fosfor fra jordbruket. Det gjøres mest effektivt der avrenningen er størst, og der fosfortallene i jorda er høyest.

– Nå vet vi hvor mye næringsstoffer som tilføres Hålandsvatnet, og hvor det kommer fra. I tillegg viser rapporten mange gode forslag til hvordan problemene kan løses. Situasjonen er alvorlig for miljøet, og derfor er et viktig at tiltakene settes inn nå. All erfaring tilsier at jo lengre tid det tar å komme i gang, dess mer kostbart blir det å snu den negative utviklingen, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Etter initiativ fra Statsforvalterens landbruksavdeling i Rogaland er det igangsatt et 3-årig prosjekt for å bedre vannkvaliteten i Hålandsvatnet, og det skal utarbeides en tiltaksplan som skal bidra til dette. Det varslede pålegget er ikke en direkte del av prosjektet hos Statsforvalteren, men Miljødirektoratets bidrag gjennom dette pålegget vil supplere Statsforvalterens arbeid.