TERROR: Det siste konkrete tilfellet som er blitt stanset eller hindret, skjedde for noen få måneder siden, sier leder Viggo Rekdal i seksjonen for internasjonale forbindelser i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til avisen.

Rekdal sier også at sikkerhetstjenesten har bidratt til å stanse nærmere et tosifret antall terrorangrep i utlandet.

NTB har vært i kontakt med PST. De ønsker ikke å gi et konkret antall på hvor mange trusler det er snakk om.

– Det er flere de siste månedene. Men i et lengre perspektiv er det et betydelig antall. Vi snakker også her om et tosifret antall hendelser, sier Rekdal til VG.

Normalsituasjon

Terrorangrepene er blitt stanset som en følge av kontakt med hemmelige tjenester i andre land de siste månedene, opplyser PST.

– Truslene kommer fra høyreekstreme, venstreekstreme eller ekstreme islamister. Det kan også involvere aktører som knyttes til spredning av masseødeleggelsesvåpen eller ulovlig etterretningsvirksomhet, sier Rekdal til VG.

Samtidig understreker PST at det ikke er økt fare for terror i Norge. Rekdal påpeker at dette er en normalsituasjon for PST.

– Viser at tjenesten fungerer

PST-sjef Beate Gangås understreker overfor NTB at det tross alt er sikkerhetstjenestens jobb å avverge terrorangrep på norsk jord.

– Det er naturligvis positivt at PST gjør det vi skal og forhindrer terrorangrep mot Norge. Det viser at tjenesten fungerer, og som det blir forklart av Viggo Rekdal, at vårt samarbeid med internasjonale aktører og andre lands etterretnings- og sikkerhetstjenester gir resultater, sier Gangås i en kommentar til NTB.

– Resultatet av det internasjonale samarbeidet er et tryggere Norge og helt nødvendig for vår sikkerhet, sier Gangås videre.

Daglige fysiske møter

I VGs artikkel kommer det fram at PST samarbeider med over 100 land. Blant annet møtes tjenestene fysisk i et bygg daglig.

Viggo Rekdal ønsker ikke å dele detaljer om hvor tjenestene møtes, men kan bekrefte at det er et sted i Europa.

– Men det sier litt om sikkerhetsaspektet rundt det, at vi ikke ønsker å si hvilket land det ligger i.

(NTB)