UKRAINA: – I Ukraina var det godt å være sammen med familien, og å se venner og folk jeg kjenner.

Det er Dasha Stuzhuk, elitespilleren til Randaberg Volleyball som har vært hjemme i Ukraina, for å gjøre ferdig bachelor i sportscoaching. Hjemme i det som er et land som er i krig med Russland. Fra russiske styrker 24. februar 2022 angrep flere mål i Ukraina med kryssermissiler og helikopter, har situasjonen i Dashas hjemland vært alt annet enn god.

– Da jeg var hjemme nettopp var det rolig i byen min, men noen store bombeangrep i regionen, forteller hun.

Stuzhuk kommer fra byen Korosten, nord i Ukraina - i regionen Shytomyr Oblast, en by som før krigen hadde mer enn 65.000 innbyggere. Hvor mange det er i dag er ikke kjent. Hennes hjemby er en by som ligger bare 60–70 kilometer fra grensen til Belarus (tidligere kjent som Hviterussland).

– Det er mange mennesker og soldater som er drept, og noen av mine foreldres venners sønner er drept. Og en mann som var to år eldre enn meg og som var vennen min er død, fortsetter hun.

Hun forteller videre at livet hjemme i Ukraina er vanskelig for svært mange. Svært mange har vært på flukt og har kommet seg til andre land - som Dasha, som kom seg til Norge i mars i fjor - og som i dag bor på Randaberg.

I disse omgivelser er man vant å se Dasha Stuzhuk, som en sentral spiller for landets beste lag, Randaberg Volleyball. Foto: Per Thime
På turen til hjemlandet fikk Dasha også sett seg litt rundt, som her I Irpin, nær hovedstaden Kyiv. Foto: Privat

Se flere av Dashas bilder fra Ukraina

Ukraina har mye flott natur å by på, som bakgrunnen viser. Her er Dasha på fjelltur i det som heter Karpatene, en fjellkjede som dekker hele 190.000 kvadratkilometer og som er innom flere land, som Tsjekkia, Slovakia, Polen, Ungarn, Ukraina, Romania og Serbia. Foto: Privat

I hjemlandet er det lite som regnes som normalt i disse tider. Dasha har imidlertid fortsatt sine studier mens hun har bodd her i landet. Studier var også årsaken til at hun reiste hjem.

– Jeg tok en bachelor i sportscoaching og skal ta en mastergrad. Hadde mye eksamen og tid med familien.

Dette er fra byen Irpin, en by som Dasha Stuzhuk besøkte mens hun var hjemme i Ukraina for eksamen. Foto: Thibault Camus / AP

Mens hun var hjemme hørte hun mer om krigen, fra venner og kjente.

– Vi var i Kyiv og i byen Irpin og så mange ødelagte bygninger. Det er helt forferdelig å se hvor mye som er ødelagt av russisk bomberegn. Mest av alt ønsker jeg at krigen skal ta slutt !!! Jeg trives godt her på Randaberg og savnet folkene her, lagvenninner, men jeg er ukrainsk og savner hjemlandet mitt også, naturligvis, avslutter hun.