VÅRMARKEN: Det nærmer seg vårmarken, neste helg blir det folksomt på Randaberg.

Det er mange som denne dagen skal stille ut sine produkter, og vise fram sin bedrift, lag og forening. Flere av dem er gjengangere fra tidligere vårmarkeder, mens andre er nye for året.

Ledaal teppeveveri er en av bedriftene som er nye for året. Veveriet ble etablert i 1949, og året etterpå utviklet eierne av bedriften en helt spesiell trå til maskinene som brukes.

– Maskinene våre er fra 1800-tallets England, fra den industrielle revolusjonen. Det finnes nyere maskiner, men med disse maskinene holder vi på den tradisjonelle måten å veve på, forteller Thomas Hærem Wesnes.

Thomas Hærem Wesnes. Foto: Lille Rødhette Fotografi/fotograf Luise Lie-Bertig

Bedriften er en reinspikka familiebedrift, og maskinen de vever produktene sine med er av typen chenille, som er en form for grov vev.

– Komme til Randaberg blir en fin måte å feire vårt 75-årsjubileum på. Vi har aldri vært på Randaberg, så det blir første gang. Når det er sagt har vi både vært på julemarked i Stavanger og på Gladmaten, så vi er kjent med arrangementer som vårmarkedet deres er.

De liker å være til stede på arrangementer i Stavanger og omegn. Til Randaberg tar de med seg flere av produktene sine, og tråden de er kjente for.

– Vi får ikke anledning til å ta med maskinene våre, de veier ett tonn hver, så de lar vi bli igjen, men vi skal ta med oss en god del av hva vi produserer for å vise dere.

Det går i tråd hos teppeveveriet. Foto: Lille Rødhette Fotografi/fotograf Luise Lie-Bertig.

Mange kirker og offentlige bygg har tepper fra Ledaal teppeveveri, og et år bestilte Nasjonalmuseet i Oslo 20 tepper. Det er en stor bestilling de er stolte over.

– Det blir virkelig gøy å besøke dere på Randaberg, og om det er noen som ønsker å se butikken vår og maskinene vi lager produktene våre med, så er de hjertelig velkomne til Våland der vi har bedriften vår, avslutter Hærem Wesnes.

Bedriften drives av søskenparet Thomas og Hanne, og deres foreldre. Ledaal teppeveveri er en bedrift som har gått i generasjoner. Nå har de en ny produksjon på gang som består av puter, pledd og jakker av ull. For det er hovedsakelig norsk ull det går i når teppeveveriet produserer.