Ellen (102) er nesten blind og helsa er skrøpelig - kommunen kan ikke tilby sykehjemsplass

Helsa til 102 år gamle Ellen Marie Svendsen er skrøpelig. Randabergs eldste har kreft, kan knapt gå og er er nær ved å være blind. Randaberg kommune kan ikke tilby henne sykehjemsplass. — Forrige gang vi søkte var svaret at jeg var for frisk, sier hun. Familien er sjokkert, mens kommunen sier det ikke er ledige plasser – selv ikke etter at nytt helsesenter står ferdig og  er tatt i bruk.

Ellen Marie Svendsen  blir 103 år i 2022. Hun har kreft og mener helsen generelt er dårlig. Men plass på sykehjemmet får hun ikke - med begrunnelse at hun er for frisk. Nå svarer ordfører og to andre lokalpolitikere. |Sønnen Reidar, barnebarnet Jeanette Vasstveit og Ellen Marie Svendsen samlet i stua i går formiddag. Mange engasjerte seg, men bare tre partier hadde noe å si. |Reidar Svendsen er oppgitt over at Randaberg kommune ikke har plass til hans 102 år gamle og  yke mor på sykehjem eller i omsorgsbolig.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

HJEMMEBOENDE:

I oktober i fjor ble Ellen Marie Svendsen 102 år. Heller ikke da var helsen hennes på topp etter et langt og innholdsrikt liv.,

— Helsen min var ikke god da, men den er verre nå og jeg vil mest av alt på sykehjem eller i en omsorgsbolig med hjelp 24 timer i døgnet, sier hun.

Foreløpig skjer ikke det.

— Vi har søkt, men svaret vi får tilbake fra kommunen er at mor og farmor er for frisk, sier sønnen Reidar og barnebarnet Jeanette til Randaberg24.

Da har kommunen også fått vite at Ellen Maries helse er skrøpelig.

— Jeg ser omtrent ingenting, jeg har kreft, hvor ny operasjon venter i neste uke - og jeg er dårlig til beins. Jeg forstår ikke hva mer som må til for å komme en plass med folk rundt meg 24 timer i døgnet, for det har jeg behov for, forteller hun.

https://randaberg24.no/2021/10/06/gratulerer-med-102-ars-dagen-ellen-marie/

Sønn og barnebarn forteller at svaret kommunen kommer med er mer bruk av hjemmetjenesten. Det vil si flere besøk per dag. I dag kommer hjemmetjenesten tre ganger om dagen.,

Hjemmetjenesten er prima

— Vi har veldig gode erfaring med hjemmetjenesten, de er prima. Det er ikke det dette dreier seg om, men om ei som ikke lenger klarer seg alene. Det er blitt sagt at mer daglige besøk er aktuelt, men vi kan ikke ha enda mer folk vi skal foholde oss til. Hun trenger folk rundt seg hele døgnet i den situasjonen hun er i, sier de to.

Sønnen som nærmer seg 80 år, eier leiligheten hans mor bor i ved Vistestølen. Store deler av året tilbringer Reidar tiden på hytta på Li.

— Nå er jeg hjemme på denne tiden av året og ser jo hva som må til av hjelp. Det er jo slik at også jeg føler meg som en del av hjemmehjelpen til mor. Dette er ikke bra for noen av oss, verken mor, barnebarn eller meg selv. Vi ønsker alle at dette må på plass - og det må skje nå for ellers kan dette gå galt, for hun sliter også med balansen. Det er jo også slik at når neon er på besøk, får de dårlig samvittighet når de går, fortsetter han.

Sønnen tar ett eksempel på at noe må skje.

Komfyren sto på

— Senest i forrige uke kom jeg hjem fra hytta på Li. Mor lå på sofaen og hvilte seg - hun sov veldig godt. Problemet var at hun hadde sovnet med komfyren på, etter å ha kokt poteter. Hva skal egentlig til for å få sykehjemsplass på Randaberg? Jeg undrer meg veldig over dette og synes det strengt tatt er en skam at kommunen kan være slik overfor syke og eldre mennesker.

De tre som var samlet i formiddag forteller videre at de er klar for alle løsninger, men ikke hjemme i leiligheten.

— Hvis det er slik at det ikke er plasser her i kommunen, så kan vel Kvitsøy være et alternativ mens det blir ledig plass. Der har hun tidligere vært på korttidsopphold etter en operasjon for kreft i armen. I neste uke skal hun opereres for kreft igjen, denne gang i foten.

Ellen gruer seg til det etterpå.

— Jeg vet jo ikke hva som venter, men jeg skal operere bort en flekk fra den ene foten. Venter det tid i rullestol eller hva? Jeg var også nær ved å måtte amputere bort den ene armen etter forrige operasjon, men unngikk heldigvis det. Imidlertid har jeg lite førlighet i den armen, så å trille meg selv rundt rullestol vil være en umulig oppgave for meg. Som sønn og barnebarn er, så er jeg oppgitt over Randaberg kommune. Jeg innrømmer også at det for lengst har vært nødvendig med et helt annet tilbud, jeg klarer ikke dette hjemme lenger og er redd for å være alene, sier hun.

Ikke ledig

,Randaberg24 har kontaktet kommunen i sakens anledning. Virksomhetsleder ved Tjeneste og koordingeringskontoret er Mona Georgsen.

,

— Det er ingen ledige plasser på sykehjemmene eller bofellesskapene nå som det ikke er planer om skal benyttes.

Georgsen fortsetter:

— Det vil si at det kan hende det er noen timer det er ledig i en seng, men da er det bare for at den neste ikke har kommet inn enda. Det kan også være ledige leiligheter noen uker i bofellesskap pga. oppussing. Men, det er alltid noen som har fått tilbud å flytte inn i påvente av ferdigstilt leilighet

Med andre ord, det er ikke ledige heltidsplasser i kommunen for tiden, som ved nybygde Randaberg helsesenter.

— Vi har et enormt stort press på helsdøgnstjenestene, og det er kun de som ikke kan få forsvarlig hjelp i hjemmet som bli prioritert til et slikt tilbud. Alder er ikke noe kriteria - vi har pasienter som er ca. 60 år som har mye dårligere helse og hjelpebehov enn mange av våre eldste pasienter. Så det jeg prøver å si, er at det vurderes i hvert enkelt tilfelle hva som er forsvarlig helsehjelp å gi fra kommunen.

Publisert: