NAV-sjef Kel Tighe. |Bjørn Egil Nygård er daglig leder ved Randaberg Dyrepensjonat.

- Jeg er veldig stolt av denne ordningen og at vi klarte å kaste oss rundt og få den på plass før sommeren startet. Dette er et helt nytt tiltak som gjelder i juli og august, sier Kel Tighe, kommunalsjef NAV i Randaberg kommune.,

Målgruppen er personer i alderen 16 til 29 år, som har problemer med å skaffe seg jobb og som trenger hjelp eller tilrettelegging fra NAV for å komme i arbeid.

- Dette er en kjempefin mulighet både for ungdommene, men også for bedriftene. Vi hjelper bedrifter som har behov for ekstra arbeidskraft, men som kanskje sliter økonomisk som følge av pandemien, sier Tighe.

- Unge har blitt hardt rammet av pandemien. De som sto utenfor arbeidslivet før, står nå enda lengre bak i køen. Nå kan de få verdifull erfaring og referanser som kan hjelpe dem videre.

Tar halve lønnen

Målet er at flere i denne gruppen skal få mulighet til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring slik at de er bedre rustet i arbeidsmarkedet fremover. Og tiltaket innebærer at arbeidsgiver og NAV spleiser på lønnen til den unge i en avtalt periode.

- Vi har fått på plass avtale med fem bedrifter. I hele fylket har vi 50. Det er vi veldig fornøyd med, men vi tar gjerne imot flere, sier han.

- Hvis det er bedrifter som ser muligheten til å ansette unge personer fra NAV er det bare å ta kontakt med oss.

Behov for folk

Selv om pandemien har påvirket næringslivet hardt er det nå økende etterspørsel etter arbeidskraft.

– I enkelte bransjer er det stort behov for folk, og vi håper det er mange arbeidsgivere der ute som vil bruke denne anledningen til å gi noen av våre unge, motiverte arbeidssøkere en mulighet, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

- Det kan være mye verdifull kompetanse og egenskaper som ikke kommer til uttrykk på en ordinær CV, men som kan komme til sin rett i møtet med riktig arbeidsgiver. Det handler mye om å finne den gode matchen, og det skal vi i NAV bidra med.

Flere får hjelp

Akkurat nå har de 24 personer i arbeidstrening, 23 personer på lønnstilskudd og 14 personer som de dekker utgifter til mentorer til.

- De som har behov for arbeidstrening har fått det. Medarbeiderne her på Randaberg er dyktige til å finne løsninger for folk og for bedriftene. Jeg er stolt over den jobben de gjør og måten de gjør det på. sier Tighe.

Arbeidstrening vil si at personene får opplæring i å utføre vanlige arbeidsoppgaver i en begrenset periode. De er på en ordinær arbeidsplass, men oppgavene er tilrettelagt.

Dette er et tilbud til personer med liten eller mangelfull arbeidserfaring eller for personer som har nedsatt arbeidsevne og har behov for arbeidsrettet bistand for å komme i arbeid.

- Arbeid betyr mye

- Det er viktig å ha så mange som mulig i inntektsgivende arbeid. Det betyr skatteinntekter til kommunen. Det er også viktig for den enkelte. Arbeid betyr veldig mye for oss.

NAV samarbeider med flere bedrifter i Randabergs om butikk, barnehage, anleggsbedrift, servicebedrift, transportfirma og jordbruksbedrift.

- Vi er alltid interessert i å komme i kontakt med bedrifter som er interessert i å være med på dette samfunnsoppdraget med å hjelpe og inkludere flere inn i arbeidslivet.

I 30 år

Én av bedriftene som tar imot personer på arbeidstrening er Randaberg Dyrepensjonat. Det har daglig leder Bjørn Egil Nygård gjort i 30 år.

– Å kunne være med å hjelpe dem med å bli mer selvstendige, er både givende og spennende, sier Nygård.

– De krever litt ekstra oppfølging enn de som er ansatt, men når jeg ser fremgangen deres og ikke minst hvor kjekt de har det her, er det verdt det, sier han.

Bjørn Egil Nygård er daglig leder ved Randaberg Dyrepensjonat.

I rundt ett år har Gaute Hatleskog (30) fra Hinna hatt arbeidstrening hos Randaberg Dyrepensjonat. Kontrakten hans varer ut oktober.

– Dette har vært et fint springbrett videre i livet. Jeg er glad for at både jeg og Bjørn tok sjansen.