PRESSEMELDING: Det er den nye versjonen av installasjonsbransjens bibel, NEK 400, som strammer inn kravene til lading hjemme. Den store endringen nå er at både ordinære stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade bilen hjemme. Nå må du montere en ladestasjon for å få ladet bilen din hjemme på lovlig vis.

- Dette handler om sikkerhet, sier Gjøby som har vært med på å utarbeide den nye installasjonsnormen. – En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet, fortsetter han.

Heldigvis har ingen store brannerskyldtes lading av elbil i stikkontakt, men det har vært mange tilfeller av varmgang i både kontakter og resten av det elektriske opplegget i hus og bygg.

- Krav om ladestasjon fjerner faren for varmgang og brann. Det er viktig med sikkerhetsmarginer for å unngå farlig elbillading, forklarer Gjøby. – Det er mange som lader bilen på natten når hele familien ligger og sover. Derfor må vi redusere mulighetene for feil og mulig brann til et minimum. Lading på ladestasjoner vil øke sikkerheten betraktelig sammenlignet med den tradisjonelle stikkontakten, sier NAFs ladeekspert.

Legg inn ladestasjon i bilbudsjettet

Vurderer du å kjøpe elbil og ikke har lading hjemme, må du legge inn montering av ladestasjon i bilbudsjettet.

- Dette har alltid vært lurt, men nå må du det faktisk også for å lade lovlig hjemme, sier Gjøby.