MAT: Nylig kunne en lese på NRK at det daglig kastes 270.000 brød i Norge, av disse kastes 100.000 daglig i butikkene, og 170.000 kastes av husholdninger. Det blir noen millioner brød i løpet av et år.

Randaberg24 har tatt turen innom Kiwi, Coop Mega, Rema 1000 og Bunnpris for å høre med dem om «brødsvinn».

Børge Bø på Kiwi forteller om et «brødsvinn» på omtrent null, og at det returneres flest brød på lørdagen. Ellers settes prisen på brød ned til halv pris i hverdagene, slik at det aller meste selges dagen etterpå.

— Ingenting er verre enn å gå tom for brød, sier Børge Bø.

Han forteller samtidig at det ligger mye arbeid bak ordningen. På kvelden pakkes brødene i plastposer, dette for å holde brødene mest mulig myke.

— For om de hadde blitt værende i papirposen hadde de blitt litt i tørreste laget dagen etterpå, legger Bø til.

Leif Birger Goa forteller at det meste av brød går til Too Good To Go-kundene. Foto: Simen Ingemundsen

Hos Geir Ottar Lunde i Coop Mega gis brødene som er igjen til folk som driver med dyr. Den ordningen har butikken hatt lenge før Lunde startet å jobbe på Coop-en i sentrum.

— Vi har ekstremt fokus på matsvinn hos oss og kaster sjeldent brød fysisk her i butikken. Må legge til at denne butikken faktisk er en av de beste på svinn i hele Coop-kjeden, sier Geir Ottar Lunde.

Han forteller i samme slengen at prisen settes ned til kundene mot slutten av dagen. I likhet med Kiwi Børge mener Lunde også at det verste er å gå tom for brød. Det er et av de produktene de fleste kunder har på handlelisten sin.

For Rema 1000 og Bunnpris varierer «brødsvinn» fra dag til dag, Leif Birger Goa forteller at brød som er stekt i butikken settes ned til dagen derpå og at det som er til overs går til Too Good To Go-kundene. Når vi først nevner den ordningen, så legger jeg med sitat fra Nationen sin sak om temaet.

— Det kastes over 200 brød hvert minutt i Norge, dette sier daglig leder i Too good to go Norge, Johan Ingemarsson til Nationen.