EKSAMEN: I dag startet eksamensrushet på Randaberg videregående skole, og de første ut for sesongen var avgangselevene ved Vg3 - allmenn og Vg4 - påbygg.

Randaberg24 var en tur innom for å prate med to av eksamensvaktene; Gunnlaug Kraft (eksamensvakt på det tyvende året) og Lene Bråten Kloster (eksamensvakt andre året på rad).

— Jeg begynte som eksamensvakt før jeg var fylt 60, og i år blir jeg 80, sier Gunnlaug Kraft som undertegnede husker fra da han tok eksamen på Randaberg videregående.

— Det å være eksamensvakt er helt fantastisk. Jeg gikk faktisk selv på denne skolen som elev, og husker hvor mye jeg drømte om å bli eksamensvakt, sier Lene Bråten Kloster og legger til.

— Derfor er det ganske rart å være vakt her, jeg kjenner jo igjen gangene, og det føles nesten ulovlig å forsyne seg med en kopp kaffe på lærerværelset.

Ferske Lene Bråten Kloster (t.v.) er ikke redd for å spørre Gunnlaug Kraft om hjelp. De trives begge som eksamensvakter, og prøver å spille på lag med ungdommen, og det på hvert sitt vis. Foto: Simen Ingemundsen

De har begge utallige opplevelser fra sine år som eksamensvakt (Gunnlaug som har vært vakt lengst har naturligvis flere historier), og de aller fleste hendelsene har vært gode. Gunnlaug har alltid hatt som mål og skape koselig og trivelig stemning i eksamenslokalet.

— Jeg begynner alltid med «god morgen», og om eleven kommer å takker for dagen har jeg oppnådd mitt mål, forteller Gunnlaug som framover denne eksamenssesongen har satt seg opp på flere vakter.

Lene Bråten Kloster har minst erfaring, men prøver å spiller på lag med ungdommen ved å blant annet tulle med fusking.

— Pleier å si til elevene «jeg følger med» og «jeg puster deg i nakken», det er en fin inngang, sier Kloster og legger til.

— Selv har jeg opplevd elever som har roen og elever som er nervøs. De som er mest nervøs er de som strekker mest på seg og sier «off». De har jeg merket en del av.

Kloster husker tilbake til da hun selv hadde eksamen. Lenge trodde hun at eksamensvaktene var der for å hjelpe henne med eksamen. Plutselig står hun der som eksamensvakt selv, og skjønner hvorfor de ikke kunne hjelpe henne noe særlig.

— Jeg husker jeg ba om teknisk support, og ble satt ut da det eneste de kunne gjøre var å lufte meg eller fylle meg til springen etter vann. Det glemmer jeg ikke, spesielt på grunn av at jeg ønsket faglig hjelp, sier Kloster før Kraft skyter inn.

— Den gang jeg gikk på videregående hadde vi nesten ikke eksamen, derfor glemmer jeg ikke hvor skremmende det var med eksamen da jeg videreutdannet meg. De eksamensvaktene på universitetet var så høytidelig.

De er begge enig om at elevene jevnt over er hyggelige, og har spesielt noen erfaringer de deler.

— Noen ypper seg og tøffer seg, dette mye på grunn av at de er nervøse, men de aller fleste er sindige og rolige.